01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

В речта си „За състоянието на съюза“ Байдън отчете ниската безработица и овладяната инфлация

В годишната си реч пред американския Конгрес президентът Джо Байдън обяви, че „душата на нацията” и демокрацията в страната са „здрави”. В речта си „За състоянието на съюза“ Байдън изтъкна постиженията на администрацията си и призова за междупартийно разбирателство по теми като икономика, здравеопазване и опазване на границата.
Байдън изтъкна спада на безработицата, която достигна най-ниското си равнище от половин век насам, както и стабилизиране на инфлацията. „Ние сме в най-добрата позиция в сравнение с която и да е друга държава на Земята сега“, каза той.
Американският президент начерта плана си за икономиката като един от акцентите бе да заложи над развитие на средната класа и “инвестиране в хора и места, които са забравени.”
Байдън също отправи апел за приемане на полицейската реформа, заради случи на полицейско насилие, на които не може да се обърне гръб.
Американският държавен глава говори и за водещата роля на Съединените Щати при оказване на подкрепа на Украйна след руската инвазия преди година и увери присъстващия на място посланик на страната, че подкрепа от Америка за Украйна ще има толкова, до колкото е необходимо.
По отношение на Китай той каза, че дал ясно да се разбере, че търси конкуренция, а не конфликт.
Речта в праймтайма целеше американците да се запознаят с конкретните постижения и планове на Белия Дом. След нея Байдън тръгва на обиколки в страната, за да говори по-подробно за това какво смята да направи. Това се случва на фона на допитване на Вашингтон Пост и Ей Би Си Нюз, според което по-голямата част от американците не смятат, че президентът е постигнал нещо значително откакто е президент.
В традиционния отговор на опозиционната партия губернаторът на щата Арканзас – републиканката Сара Сандърс, бивш говорител на Доналд Тръмп, заяви, без да представи доказателства за това, че страната под атака от идваща от „лявокултурна война“. Сандърс изтъкна свои мерки, които тя е взела в това число „забрана“ спрямо учителите в щата ѝ за преподаване на предмети, свързани с междурасовите отношения, предмети които например повдигат въпроса за експлоатирането на расов принцип в Америка или които общо казано представят страната като такава с наболял расистки проблем било то преди или сега.

Print Friendly, PDF & Email