22.07.2024

В парламента се разгоря спор заради плановете да се слагат ветрогенератори в морето

Спор в парламента по повод първото четене на промените в Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, с които се въвежда Планът за действие за европейския сектор на вятърната енергия, който цели значително да ускори инвестициите в нови вятърни мощности както на сушата, така и в морските пространства до 2030 година.

С обсъждания законопроект се цели да се регламентира използването на възобновяеми енергийни ресурси в българската акватория на Черно море, така че да се отключи потенциалът на нов икономически сектор.

Същевременно с това се цели спазването на нормите за опазване на природното биоразнообразие и постигане на баланс между интересите на корабоплаването и други икономически дейности.

Критики и съмнения за лобизъм и унищожаване на туризма дойдоха от опозицията.

Памела Митова от „Има такъв народ“:

„Една интересна законодателна техника, с която се разписват закони. Тя е плашещо притеснителна в стил: „Ала-бала. Имало едно време едно море“.

Борислав Гуцанов от БСП подчерта:

„Виждаме в част от докладите, че се говори, че нямало да пречи на корабоплаването. А някой нещо да спомена за туризма? Предполагам, вие сте наясно, че имаше подобни проекти за изграждане на ветропаркове над „Албена“ и Слава Богу, успяха да ги спрат, защото щяха да закрият комплекс „Албена“. Някъде да сте виждали такива ветропаркове във френската Ривиера, в испанската Ривиера? Има ги в Северно море, но в Северно море някой да ходи на плаж?“

Делян Добрев от ГЕРБ е съгласен, че съоръженията трябва да са далече от плажовете:

„Господин Гуцанов, единственото нещо, в което намирам резон във Вашето изказване, беше този закон и тези инвестиции да не пречат на туризма. Тук сте съвсем прави. Затова в този удължен срок, който ние ще подкрепим, ще можем да дадем всички предложения за това в кои зони и на колко километра трябва да бъдат отдалечени тези инвестиции от брега, за да не се виждат“.

Намеси се и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ:

„Вие, господин Гуцанов, когато застанете на брега, може да виждате максимум на 6 километра. От брега тези перки дори да са на най-близкото възможно разстояние, тоест на 20 километра, по никакъв начин не могат да бъдат видени“.

За Владислав Панев родната ни електроенергия става прекалено скъпа:

„Огромна част от вноса на България идва от Румъния, където основни производители в момента, основни източници на енергия, са именно вятърните централи, а също и ВЕЦ-овете. Ние без да развием вятърна енергия следващите години, през зимата вместо… на електроенергия“.

Print Friendly, PDF & Email