01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

В Израел спасяват с майонеза морски костенурки от катран

Петролният разлив покри преобладаващата част от 195-километровото средиземноморско крайбрежие на страната

Израелски специалисти установиха, че майонезата прави чудеса при спасяването на морските костенурки от катран, съобщи Асошиейтед прес.

Служители в израелския Национален спасителен център за морски костенурки дават майонеза на зелените морски костенурки, засегнати от петролния разлив, покрил израелското крайбрежие с гъст слой катран. Зелените морски костенурки са застрашен вид.

Разливът, определен от Управлението за природата и парковете като една от най-тежките екологични катастрофи в историята на страната, покри преобладаващата част от 195-километровото средиземноморско крайбрежие на страната с лепкав катран. Това навреди сериозно на дивата природа.

Ги Ивги, медицински помощник в центъра за спасяване на морски костенурки в Мишморет, северно от Тел Авив, казва, че там се грижат за 11 костенурки. Центърът е под контрола на Управлението за природата и парковете.

„Дойдоха при нас, пълни с катран. Трахеите им бяха пълни с катран“, каза той.

Служителите започнали да премахват токсичното вещество от дихателните пътища на влечугите и тогава открили иновативен начин да изведат катрана от телата им чрез храносмилателния тракт.

„Продължаваме да ги храним с продукти като майонеза, която на практика прочиства системата и разгражда катрана“, каза Ивги. Възстановителният процес се очаква да продължи седмица или две, след което костенурките ще бъдат пуснати отново в природата.

Хиляди доброволци и почистващи екипи бяха мобилизирани, за да премахнат катрана от израелските плажове, което се очаква да отнеме месеци. Израелското министерство за защита на околната среда разследва причините за замърсяването.

dir.bg

Print Friendly, PDF & Email