16.04.2024

В Европа и Северна Америка има недостиг на антибиотици

В Европа и Северна Америка се наблюдава недостиг на ключовия антибиотик амоксицилин и други лекарства, тъй като нарастващите заболявания, особено сред децата, са увеличили търсенето на лекарства. Болниците в много страни са подложени на натиск от нарастващия брой заболявания, включително така наречената „тройна епидемия“ от Covid-19, грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV), който причинява бронхиолит. Увеличаването на производството на антибиотици се оказва трудно за производителите на лекарства, особено за евтините генерични лекарства, които предлагат малка печалба.
Амоксицилинът е член на семейството на пеницилиновите антибиотици и се използва за лечение на редица бактериални заболявания, включително гръдни и ушни инфекции, често при деца. Миналия месец регулаторният орган по лекарствата ANSM във Франция заяви, че има „силно напрежение в доставките“ на най-използваната от децата версия на амоксицилин, като предупреди, че ситуацията може да продължи до март.
Миналата седмица правителството на Обединеното кралство издаде „протоколи за сериозен недостиг“ за три антибиотика на основата на пеницилин. Този ход беше предприет, след като най-малко 19 деца починаха от стрептококи от група А (Strep A), на фона на съобщенията, че лекарите и родителите се борят за намиране на антибиотици за лечение на заболяването.
Извън Европа амоксицилинът е включен в базата данни за недостиг на лекарства на Американската администрация по храните и лекарствата от октомври. FDA заяви пред АФП, че „в момента работи с одобрените производители и други участници във веригата на доставки“.
Други държави като Канада и Австралия също наскоро включиха амоксицилин в списъка си с лекарства, за които фармацевтите трябва да търсят заместители.
Зимата в северното полукълбо донесе особено тежък грипен сезон, както и рязко увеличение на други вируси като RSV. Това се случва след две години, през които мерките заради Covid, като карантини, самоизолация и носене на маска, значително намалиха броя на тези заболявания. Фармацевтичните компании, които бяха намалили производството си поради намалялото преди това търсене, сега се борят да посрещнат рязко нарасналите поръчки, което води до забавяния. Производителите на активните съставки на лекарствата също се борят с недостига.

Print Friendly, PDF & Email