25.07.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

В Добричко връщат големите ученици отново пред компютъра вкъщи

Учениците от 5 до 12 клас в област Добрич преминават отново в електронна среда на обучение от 15 до 26 март. Преустановяват се извънкласните форми и екскурзиите. Остават в училище учениците от 1-ви до 4-ти клас и със занималня. Затварят и езикови, обучителни центрове и школи. Това са първите решения на Областния коордиационен щаб за ограничаване на заболеваемостта и разпространението на коронавируса, като списъкът от мерките е над 10. Става задължително носенето на маски на открити обществени места като пазари, базари, докато по улицата и в парка не е задължително да се носи маска – съобши още секретарят на щаба д-р Светла Ангелова. Това става задължително още от полунощ днес – добави тя. Малолетни и непълнолетни в питейни заведения ще се допускат само с придружител, който може да покаже документ, че е родител, попечител или настойник. „Не е някой да си хване приятел, който е на 19 години, и да пият кафе. Ще се правят строги проверки” – каза д-р Ангелова. В заведенията частните тържества се намаляват от 15 на 10 души, забранява се жива музика, диджеи, може да има само фонова музика. Забранява се провеждането на обществени масови мероприятия на закрито. Фитнесцентровете ще работят на 30 процента от капацитета си. Управителите на търговски комплекси са длъжни да осигурят пропускателен режим на входа, като не трябва да има струпване на касите и трябва да се спазва задължителна дистанция – 1 човек на 3 кв.м.
В болницата засега не се спират плановите операции. Ковид-секторът е на 70% пълен, но интензивният сектор от 10 легла е запълнен и такова е положението от около 10 дни – обясни д-р Ангелова. За изминалите 14 дни регистрираните случаи в областта са 352. Заболеваемостта в областта на 14-дневна база е 222, 09 на 100 000 души. В общините Ген. Тошево е 49,99, в Каварна – 115,3, в Тервел -144,53, в Балчик – 202,88, в Добричка – 210,63, в град Добрич – 260,21, в Шабла – 280,83, в Крушари – няма регистрирани случаи.
За последните 2 седмици починалите са 19, като само в сряда са 5.  В социалния дом в село Опанец има взрив на коронавируса – 18 домуващи и 5 лица са заразени, останалите са безсимптомни. Сред карантираните лица основно са учители, ученици, персонал от детски градини, от Областната дирекция на МВР, 10 случая са в съдебната система.
Пълната заповед за мерките от 15 до 26 март ще четете в броя на вестника в понеделник. ДТ

Print Friendly, PDF & Email