28.02.2024

В ареста остава британец, нарязал гумите на 70 паркирани автомобила в Добрич

Районният съд в Добрич взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо У. Д., привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство за противозаконно повреждане на чужди атвтомобили, при което са последвали значителни имуществени вреди. Мъжът е обвинен за това, че в нощта на 21 срещу 22 декември 2022г., в Добрич, увредил около 70 паркирани автомобила, като нарязал гумите им. Обвиняемият е британски поданик, но продэлжително пребиванащ в България. Д.У. и семейството му посетили роднини на неговата съпруга. Поради вдигнатия от компанията шум, съседи направили забележка, която разгневила британеца. Под въздействието на употребения при гостуването алкохол той влязъл в конфликт с тях..Около 2:15 часа мъжът напуснал дома на близките си, счупил стъклото на входната врата на блока, в който живеят, и започнал да реже гумите на паркираните отпред автомобили. След това продължил към съседния блок.
Районният съд намери, че от представените по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемият е осъществил вмененото му престъпно посегателство, което се наказва с лишаване от свобода до 10 години. Този извод се извежда от извършените до момента действия по разследването – разпити на свидетели, протоколи за оглед на местопроизшествие, протоколи за доброволно предаване, назначената и изготвена видеотехническа експертиза.
Според съда, независимо от обстоятелството, че обвиняемият е неосъждан, доказателствата сочат, че съществува опасност при по-лека мярка той да се укрие с оглед избягване на наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Опасността обвиняемият да се укрие се обосновава и от обстоятелството, че той е чужд гражданин и би могъл да напусне пределите на страната, независимо от посочения по делото адрес, отбелязва съдът. Мъжът е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, а извършеното на 22 декември 2022г. се характеризира с висока обществена опасност, посочва още съдът. ДТ

Print Friendly, PDF & Email