01.10.2023

Вътрешният министър обеща, че няма да има масови чистки в МВР

„В никакъв случай не очаквайте масови чистки в МВР, както се тръби. Вероятно ще има смяна на хора, само тогава, когато сме убедени, че това се налага за да се оптимизира работата на структурата“, обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който даде брифинг вчера за да представи приоритетите и екипа си.
„Основният ни приоритет е борбата с купения и корпоративния вот по време на организацията на изборите, както и да проведем законосъобразно този процес и да обезпечим правото на глас на българските граждани, без то да е повлияно от тези порочни практики, които познаваме през годините“, заяви Демерджиев.
„Поставили сме си амбициозната задача да надградим, като този път се надяваме и ще дадем всичко от себе си да уличим лица, които осъществяват тези практики и да ги изправим пред правосъдието“, каза служебният вътрешен министър.
„Следващ приоритет в работата ни ще бъде борбата за пътна безопасност. Като тук смятаме да въведем комплекс от мерки. Да разработим цялостна стратегия, която да обезпечи резултати, както в кратки срокове, така и в дългосрочен план, защото отчитаме, че ситуацията е доста тежка“, обяви министър Демерджиев.
В екипа е привлечен експерт по пътна безопасност, съобщи Демерджиев.
Министър Демерджиев определи като приоритет на МВР и борбата с битовата престъпност.
„Отчитаме слабости в превенцията“, обяви той.
„Вече сме издали съответните указания да се предприемат мерки и действия по места, които целят констатирането на тлеещи конфликти, взимането на превантивни мерки, те да не ескалират и да не доведат до такива резултати, каквито вече видяхме. В тази връзка ще се проведат акции по установяване и изземване на незаконно придобито и държано през годините оръжие“, каза Демерджиев.
Министърът се закани, че ще е безкомпромисен в борбата с контрабандата, ДДС измамите, както и разпространението на наркотични вещества.
Специално внимание ще бъде обърнато на дилърите, които разпространяват наркотици край българските училище, закани се служебният вътрешен министър.
„Предстои ни много работа във връзка с Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост“, допълни Демерджиев.
„Причината държавата и държавността да се върне на ГКПП „Капитан Андреево“ са действията на полицията, в тази връзка искам лично да благодаря на зам. министър Катинов, който изигра съществена роля, както и на всички служители, ангажирани с този въпрос. Ние направихме необходимото, което се изисква от МВР от тук нататък държавата в лицето на няколко министерства се е ангажирала да помогне с юридическа помощ, така че той да бъде разрешен трайно с юридически средства“, каза още служебният министър.
Относно случая с полицейско насилие в районното полицейско управление в Козлодуй министър Демерджиев обяви, че целта е не само да бъдат санкционирани полицейски служители, ако са допуснали закононарушения.
„Наш основен приоритет ще бъде така да моделираме системата, че тя да не допуска подобни прояви. Пак ще отбележа, че нямаме крайни резултати от проверките, но когато излезнат ще информираме чрез вас и обществеността какви са констатациите и какви мерки са взети в тази връзка“, заяви министър Демерджиев.
Относно констатираните проблеми с изборните машини, служебният министър на МВР обяви, че във вторник или в сряда започват срещи за отстраняването им.
В политическото ръководство на МВР са заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър, зам.-министър Емил Ганчев и зам.-министър Венцислав Катинов.

Print Friendly, PDF & Email