24.02.2024

Вътрешният министър Демерджиев заяви, че има заподозрени за взрива срещу кортежа на Гешев

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира взрива, избухнал при преминаването на автомобила с главния прокурор Иван Гешев на 1 май.

По думите му има оперативни данни за заподозрени:

„Да направим всичко необходимо и възможно целия ресурс, включително и на партньорските служби, да стигнем до извършителите и поръчителите на този взрив. Има конкретни данни, които сочат към определени лица“.

При взрива, избухнал при преминаването на автомобила с главния прокурор Иван Гешев, не е използван тротил, рядко срещано у нас вещество, съобщи още вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той допълни, че има определени насоки на разследването по случая. Демерджиев каза още, че няма начин този взрив да проникне в колата на Гешев, която е била бронирана. Според вътрешният министър е очевидно, че този взрив е имал за цел, „нещо друго“, като то трябва да бъде изяснено в хода на следственото дело.

Демерджиев коментира и тежката катастрофа на столичния булевард „Сливница“, при която 18-годишен шофьор блъсна и уби други двама младежи на пешеходна пътека. Той потвърди, че има данни водачът да е шофирал с превишена скорост:

„Няма нито алкохол, нито наркотици в кръвта. Става въпрос за един млад шофьор, който за съжаление, наддценявайки възможностите си и подценявайки ситуацията, подхождайки безотговорно, бих казал, е довел до смъртта на двама млади хора. На всичкото отгоре мисля, че значителна степен е предопределил и своя живот и живота на близките си по този начин. Обществото трябва да разбере, че всеки един от нас, сядайки зад волана, трябва да е изключително отговорен, а институциите вместо да прехвърлят отговорността на други стопаните на пътя да си зададат въпроса кой отговаря за светофарните уредби, за т.нар. легнали полицаи“.

Print Friendly, PDF & Email