22.07.2024

Върховната прокуратура:Българските гранични полицаи, обвинени от Турция, не са извършили престъпление

Готвено е искане за червена бюлетина от Интерпол по дело за смъртта на турския гражданин Я.Е. на 17.04.2008 г., настъпила при проверка на турски плавателен съд в българските териториални води на Черно море

Българските гранични полицаи не са извършили престъпление. Това заявиха от Върховната прокуратура на Република България в писмо до медиите. От прокуратурата уточниха, че към момента има официална информация само за двама граничари, които са издирвани чрез Интерпол.

Припомняме, че в сряда излезе информация, че тече процедура по издаване на червена бюлетина от Интерпол за четиримата бивши български граничари Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков с цел тяхното задържане и производство по екстрадиране.

В отдел „Международен“ при Върховна прокуратура е получена информация от Дирекция „Международно и оперативно сътрудничество“-МВР, че към момента по искане на турските власти за издирване с „Червен бюлетин“ на Интерпол са обявени двама български граждани.

Искането е по дело за смъртта на турския гражданин Я.Е. на 17.04.2008 г., настъпила при проверка на турски плавателен съд в българските териториални води на Черно море. Съдебното дирене се води в съда в гр. Къркларели, Република Турция, за съучастие в убийство.

По повод публикации в медиите, че по случая са обявени за издирване четирима бивши български граничари, Върховна прокуратура уточнява, че към момента за двама от тях не е получена официална информация да се издирват чрез Интерпол.

Относно смъртта на турския гражданин, българските власти са провели всеобхватно и пълно разследване. Заключението на Военно-окръжна прокуратура-Сливен, потвърдено и от Военен съд-Сливен, е, че в случая няма извършено престъпление от страна на българските граждани.

Още през декември 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решение по дело, образувано от наследниците на починалия турски гражданин. Съдът в Страсбург прие, че случаят касае настъпване на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и че българските гранични полицаи не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

Върховна прокуратура уточнява, че при евентуално постъпване на молба за екстрадиция от Република Турция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция (ЕКЕ), то същата не подлежи на изпълнение, тъй като според националното законодателство страната ни не екстрадира свои граждани в държави извън Европейския съюз.

Print Friendly, PDF & Email