05.12.2023

Върнаха от отпуск и почивки пътните полицаи заради мащабна операция

Пътните полицаи, които почиват, са мобилизирани в стартиралата специализирана полицейска операция по линия предотвратяване на катастрофите.


Това се налага във връзка с тежките пътни инциденти със загинали и ранени през последните дни, съобщиха от МВР.
Констатирахме усложняване на пътнотранспортната обстановка – тежки инциденти със  загинали деца в столицата, възходяща тенденция на броя на убитите през последните два дни. Това ни накара да вземем допълнителни мерки, да се разпоредят съответни операции по отношение на пътнотранспортните произшествия в страната, да включим  допълнителни екипи с колеги, които в момента почиват, обобщи министър Младен Маринов на брифинг в Координационния център за пътна безопасност.
Същевременно е осигурена и съответната връзка до всички  пунктове, които извършват годишни технически прегледи, като по този начин в системите им постъпва информация, която професионалните шофьори могат да ползват.
Идеята е освен по най-бързия начин, всички отговорни институции да действат и реагират паралелно и на момента, допълни главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов. Той даде пример със снощната ситуация в столицата – след концентрацията на ПТП с деца веднага се взе решение, бяха изведени допълнителни екипи на пътна полиция, обиколих столицата, разпоредил съм от тази вечер операция в цялата страна.
Ще бъдат мобилизирани от почиващите екипи там, където има концентрации на пътнотранспортни произшествия, в тъмните части на денонощието.
Целият ръководен състав, включително на ниво директор и заместници, ще извършват анализи и проверки, защото тази ситуация по пътищата трябва да спре“, категорично заяви главният секретар.
Традиционно по празниците винаги са се взимали превантивни мерки, сега действията ще бъдат изпреварващи.
В страната по празниците ще има засилено полицейско присъствие, обясни министър Маринов.

Print Friendly, PDF & Email