14.04.2024

Въпреки обявеното примирие за Коледа, боевете в Украйна продължиха

Властите в Киев наложиха санкции на над 100 руски знаменитости
Боевете в Украйна продължиха въпреки обявеното от Русия едностранно примирие за Коледа, която руснаците и голяма част от украинците празнуват на 7 януари. Властите в Киев наложиха санкции на над 100 руски знаменитости.
Украйна съобщи за руски обстрел в покрайнините на Запорожието, както и за удари в Харковска област, а също и в Бахмут. Въздушна тревога беше обявена вчера сутринта в редица области на Украйна.
„Светът за пореден път успя да се убеди колко фалшиви са всякакви думи, идващи от Москва”, коментира в късното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски относно примирието. За пореден път се потвърди: само изгонването на руските окупатори от украинската земя и премахването на всякакви възможности за Русия да оказва натиск върху Украйна и цяла Европа ще означава възстановяване на сигурността и мира, каза Зеленски и обърна внимание на наложените от Киев санкции на редица руски знаменитости:
„Имаме междинен резултат в работата по отношение на много граждани на Русия и свързани с нея лица, които оправдават войната, помагат за нейното водене или възхваляват терористичната държава. Изготвен беше първият подобен списък – ще има и по-нататъшни решения за санкции срещу такива лица.
Всеки, чийто глас звучи в унисон с рева на руската артилерия, ще бъде изолиран от цивилизования свят“.
В списъка са режисьорът Никита Михалков, певеца Филип Киркоров, философът Александър Дугин и още 116 души. 
Съгласно указа на Зеленски украинските активи на санкционираните ще бъдат блокирани. Освен това търговските операции с тях ще бъдат прекратени, всички лицензи или разрешения ще бъдат анулирани, сделките с ценни книжа и прехвърлянето на авторски права ще бъдат забранени. 
В поздравление до сънародниците си руският президент Владимир Путин приветства Московската патриаршия за подкрепата, която оказва на участниците във войната в Украйна. 
Междувременно собственикът на руската частна военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин разясни защо иска контрола над украинския град Бахмут. По думите му Бахмут и разположеният наблизо Соледар крият “подземни градове” от минни галерии, в които могат да се укриват не само големи групи войници, но и танкове и други бронирани машини. Това ги превръщало в “сериозен логистичен център” с уникални отбранителни системи. 
А от украинското военно разузнаване обявиха, че властта в Русия планира да мобилизира половин милион души за нови офанзиви в Украйна, планирани за пролетта и лятото. От Кремъл упорито отрича подобни планове. Миналата година беше проведена частична мобилизация за 300 хиляди души.

Print Friendly, PDF & Email