28.01.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Външните министри на НАТО осъдиха в декларация руската агресия в Украйна

В документа се изразява решимост да укрепят Източния фланг на Алианса
Министрите на външните работи на НАТО, които се събраха във вторник на двудневна среща в Букурещ, осъдиха агресията на Русия срещу Украйна, потвърдиха подкрепата си за Молдова и решиха да укрепят Източния фланг, обобщава румънският вестник „Адевърул“, цитиран от БТА.
За втори път Румъния е домакин на събитие на високо равнище на НАТО след срещата на върха през 2008 г., припомнят медиите в Букурещ.
Срещата на министрите на външните работи от НАТО, която започна вчера, е първата след началото на войната срещу Украйна, която се организира в източен съюзник от Алианса. Румъния има най-дългата сухопътна граница с Украйна.
Президентът на Румъния Клаус Йоханис подчерта, че дневният ред на срещата в Букурещ разглежда най-неотложните и актуални въпроси за НАТО и за колективната сигурност.
„Министрите на външните работи потвърдиха подкрепата на НАТО за суверенитета, териториалната цялост, независимостта и евроатлантическите стремежи на Украйна, както и ангажимента на страните от НАТО да продължат и да засилят помощта си за Украйна в координация с всички съответни партньори, на първо място с ЕС. Министрите потвърдиха и ангажимента на НАТО да засили подкрепата си за Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина, за да подкрепи целостта, устойчивостта, способностите и политическата независимост на тези държави“, пише „Адевърул“, като цитира прессъобщение на румънското МВнР.
В текста на декларацията министрите подчертаха решимостта на НАТО да засили значително своята отбранителна и възпираща позиция и да продължи да развива пълния капацитет от сили и способности. Те изпратиха единодушно послание за солидарност, че всяко нападение срещу държава от НАТО ще бъде посрещнато с твърд и единен отговор, пише вестникът.
В контекста на участието в срещата на Финландия и Швеция, които бяха поканени да се присъединят към Алианса, външните министри потвърдиха подкрепата си за политиката на отворени врати на НАТО и за решенията от срещата на върха в Букурещ през 2008 г., отбелязва „Адевърул“.

Print Friendly, PDF & Email