01.12.2023

Вълната бомбени заплахи в училища продължи, разследват престъпление срещу Републиката

Вълната от бомбени заплахи в учебните заведения из страната продължи и вчера. Евакуираха студентите и преподавателите и от УНСС заради сигнал за взривно устройство.

Сутринта във вторник сигнал за бомба е получен в няколко столични училища. Едно от учебните заведения е 22-о Средно училище „Георги С. Раковски“, предаде NOVA.

Информацията за бомбената заплаха там е получена в 06.00 ч. Според полицията в сградата не е имало ученици. Полицейското присъствие в района е засилено.

28 имейла със заплахи са изпратени на образователни институции в община Плевен, предаде БНТ. Като по първоначална информация, 16 училища и центъра за работа с деца в Плевен са получили писма на електронните си пощи. Уведомени са и службите за сигурност.

Сигнали са получени и във всички училища в Сливен.

Екипи на МВР-Сливен вече са реагирали на сигнали за злоумишлени съобщения, получени днес на служебните електронни пощи на училища в града. Извършват се действия по процедура. Учебните заведения ще бъдат затворени до приключване на проверките.

Бомбена заплаха във варненските училища имаше и вчера. Точно в 9 сутринта е получен нов заплашителен мейл, който предупреждава, че са поставени взривни устройства в български училища. Текстът на писмото е идентичен с този от понеделник, като е сменена единствено датата, уточниха от полицията.

Припомняме, че в понеделник фалшиви сигнали за бомби в училища вдигнаха службите у нас на крак. Стотици ученици в София, Варна и Бургас бяха евакуирани заради заплашителни имейли.

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира, във връзка с разпространената в медии информация за сигнали за поставени взривни устройства в редица учебни заведения в цялата страна.

Започнато е разследване за престъпление против Републиката.

В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално съобщенията с неверни сигнали за заложени бомби в училищата, са предадени с цел тероризъм.

Print Friendly, PDF & Email