07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Във върховен съд тръгна делото за добива на газ в Добруджа

Делото за добива на природен газ в община Генерал Тошево се гледа вчера във Върховния административен съд (ВАС). Инвестиционното намерение е за добив на газ в землищата на 18 населени места в региона.
Делото започна в началото на 2018 година в Административния съд във Варна, след като фирмата инвеститор получи отрицателно становище от РИОСВ Варна за проекта си.
След проведени 11 заседания в началото на 2022 година съдът във Варна отмени решението на екоинспекцията и след подадена жалба то беше прехвърлено към Върховния административен съд.
Желанието на фирмата-инвеститор е да добива природен газ от 41 сондажа в находищата „Рогозина-Чернооково“, Рогозина-Изток и „Калина“.
След масови протести на местното население и опасения за замърсяване на почвата и водата в региона в края на 2017 година бе свикан референдум, на който близо 97 процента от жителите на община Генерал Тошево гласуваха против добива на подземни природни богатства.
Последва и отказ от страна на Регионалната инспекция на околната среда и водите във Варна, след което започна и дългата съдебна битка във Варненския административен съд.
Тя продължи до 24 януари тази година, когато съдът отмени отказа на екоинспекцията на инвестиционното предложение на „Русгеоком“.

Print Friendly, PDF & Email