30.05.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Във Варна откриват люлка за деца в инвалидни колички

Люлка за деца в инвалидни колички ще бъде открита в 12.00 часа на 13 май във Варна. Тя ще бъде поставена на територията на общинската детската площадка под езерцето в Морската градина. Това каза за Moreto.net Виолета Захариева, която е представител на Проект „Различните“ деца на България.
Закупуването на люлката е изцяло частна инициатива. Сумата от около 8 хил. лева е събрана за 3 месеца чрез дарения по кампания „Да играем ЗАЕДНО“.
Към люлката – везна ще бъде монтирана и седалка, която също е пригодена за дечица със специални потребности.
Това е двайстата подобна люлка, която се монтира в страната, благодарение на проекта. Вероятно обаче ще бъде и последната поради вандалските прояви и невъзможността съоръжението да бъде опазено в някои от населените места.
„Много е трудно взимането на разрешение от Общината за монтирането на такава люлка и осигуряването на подходящо място“, каза Захариева. Допълни, че в случая постигането на успех е отнело няколко години. По думите ѝ идеята е не просто да бъде поставена някъде на някоя площадка, а да е на място, където ще бъде видима за всички. Целта на инициативата е интегрирането на деца с увреждания чрез играта с другите деца.
Проектът „Различните“ деца на България започва през 2019 година по идея на Ана Йончева. Самата тя не е родител на дете с увреждане.
„В България се знае твърде малко за децата с увреждания, а обикновено хората се страхуват от това,което не разбират. Аз реших,че искам да покажа тези деца! Да ги снимам, да разкажа техните истории! За да знаят всички,че те не са страшни,че не са болни! Че са обикновени,макар и не съвсем“, казва Йончева.

Print Friendly, PDF & Email