24.07.2024

Всяка година светът губи гори с размерите на Великобритания

Горска площ с размерите на Великобритания (242 500 кв. км) се губи всяка година по целия свят, като по-голямата част от тях са тропически гори, което има бедствено влияние върху климатичната криза и дивата природа. Това разкрива нов доклад, цитиран от „Гардиън“, цитира news.bg.
Размерът на загубата е достигнал 26 млн. хектара годишно, бързо нараствайки през последните пет години, въпреки обещанията на правителствата, направени през 2014 г., за спиране на обезлесяването и възстановяване на дърветата.
Шарлот Стрек, съосновател и директор на Climate Focus, мозъчния тръст, който е автор на доклада, изтъква: „Трябва да пазим дърветата си и трябва да възстановим горите си. Обезлесяването се ускори, въпреки обещанията, които бяха направени.“
Нюйоркската декларация за горите беше подписана в ООН през 2014 г., която изисква държавите да намалят наполовина обезлесяването до 2020 г. и да възстановят 150 млн. хектара обезлесени или деградирали горски територии.
Ала процентът на загуба на дървесно покритие е нараснал с 43 процента от приемането на декларацията, докато най-ценните и незаменими тропически първични гори са изсичани с темп от 4,3 млн. хектара годишно.
Крайната цел на декларацията – спиране на обезлесяването до 2030 г., потенциално спестявайки толкова въглерод, колкото би бил спестен при спирането на всички автомобили по света, сега изглежда много по-далеч, отколкото когато ангажиментът беше поет.
В Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка – най-големите региони с тропически гори в света – годишната норма на загуба на дървесна покривка се е увеличила значително между 2014 и 2018 г., в сравнение с периода между 2001 и 2013 г. Въпреки че най-големите загуби са били в тропическа Латинска Америка, най-големият темп на нарастване е бил в Африка, където нивата на обезлесяване са се удвоили от по-малко от 2 млн. хектара годишно на повече от 4 млн. хектара.

Print Friendly, PDF & Email