24.06.2024

Връчиха на болница „Шейново“ шест акта заради случая с разменените бебета

Eдин от тях е на болницата, а останалите пет – на служители, свързани с допуснатата грешка, всеки от тези актове може да бъде обжалван
Изпълнителна агенция „Медицински одит“ връчи шест акта на „Шейново“ за случая с разменените бебета, съобщи NOVA, позовавайки се на свои източници.
Eдин от тях е на болницата, а останалите пет – на служители, свързани с допуснатата грешка. По закон за всеки от тези актове за административни нарушения може да бъде подадено възражение. Ако това се случи, думата ще има наказателният орган.
Припомняме, че през декември стана ясно, че две бебета са били разменени в родилния дом. Така те били разделени от биологичните си родителите за период от четири месеца.
Още тогава от „Медицински одит“ обявиха, че са установили неспазване на медицинските стандарти и правилата в болницата. През януари децата доброволно бяха разменени и вече са с родителите си.
До Страсбург ще стигне случаят на Севда Михайлова, чието бебе беше разменено в началото на месец септември миналата година в общинската АГ болница „Шейново“. В това увери адвокатът й Тодор Мангъров пред БНР по-рано този месец, който другата седмица внесе в съда иск за обезщетение на младата жена за неимуществени вреди, както за нея, така и за по-голямата й дъщеря и за майка й.
От болница „Шейново“ бяха категорични, че очакват да се произнесе съдът по отношение на обезщетенията на двете майки. Същото становище оповестиха и от Столичния общински съвет, който е принципал на акушеро-гинекологичната болница.
Тази история започва в средата на месец септември миналата година, когато директорът на столичната АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев обяви:
„На едната майка сме дали едно бебенце с различен номер, на другата майка сме дали друго бебенце с различен номер“.
Той разбира за случая в началото на месец декември, миналата година:
„Абсурд е да има умисъл. За мен това е някакъв низ от някакви случайни обстоятелства, които разбира се не ни оневиняват“.
От д-р Донка Узунова, която тогава е ръководител на неонатологията в АГ болница „Шейново“, а по-късно е отстранена от ръководната позиция заради случая с разменените бебета, Севда Михайлова разбира, че бебето, с което е изписана, не е нейно. Притеснена младата майка търси контакт с адвокат. Отзовава се адвокат Тодор Мангъров:
„Тя беше изключително притеснена. Беше убедена, че е жертва на измама. Беше сигурна, че искат да й вземат детето. Изплашена беше“.
Според него проблемът е бил в това, че болницата е отказала да води преговори за споразумение:
„Ние сега вече ще внесем иска в съда, а това ще забави решаването на спора с поне 2 години. Това е доста неприятен факт, но нямаме друг избор. Аз бях съгласен на сума между 150 и 200 хил. лв. да се споразумеем. Сега обаче със сигурност спорът ще бъде отнесен до Страсбург. Там вече може би ще стане дума за доста по-високи суми. Още не съм го внесъл, но ще го внеса във вторник или сряда следващата седмица. Все още го готвим“.
Минала през голямо изпитание – да разбере, че бебето, което е гледала няколко месеца, не е нейно и трябва да го върне на биологичната му майка, Севда свиква със своето момиченце, на което дава голяма любов. Тя споделя, че страда за другото бебе, но е щастлива със своето:
„Не беше лесно. Различно беше. През много работи преминах. Все пак си имам тъга“.
Болница „Шейново“ реши, че претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета следва да се отнесе към съда.
Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на „Втора САГБАЛ Шейново“ ЕАД реши да довери разглеждането на казуса на съда, се посочва в становище на болницата.

Print Friendly, PDF & Email