19.04.2024

Володимир Зеленски предложи постигане на глобален мир

Украинският президент обявява във видеобръщение през зимата да се организира световна среща за прекратяване на конфликта в Украйна, както и„да се обединят всички страни около проблема (за постигане)” на световен мир“
Канцеларията на украинския президент публикува видеообръщение на Владимир Зеленски, което трябваше да бъде излъчено, преди финалния мач от Световното първенство в Катар.
„Президентът на Украйна Володимир Зеленски предлага на света украинската формула на мира във видеообръщение, което трябваше да бъде показано преди финалния мач на Световното първенство по футбол в Катар вчера. Ние имаме пред вид глобален мир“, написа Андрий Ермак, ръководител на президентската администрация. Ако не през екраните на стадиона в Катар, призивът ще бъде видян от целия свят – през екраните на милиони и милиарди телефони! Това е призив за мир, добави Ермак.
Както съобщиха по-рано медиите, Зеленски предлага във видеобръщението да се организира през зимата световна среща за прекратяване на конфликта в Украйна. Зеленски предложи среща на върха, за да „се обединят всички страни около проблема (за постигане)” на световен мир“, съобщи по този повод британската телевизия ITV
По-рано СNN съобщи, че ФИФА е отказала на Зеленски да направи своето видеобръщение преди началото на финала за Световната купа.
В същото време вчера стана ясно, че един човек е загинал и осем души са били ранени при украински ракетен обстрел срещу граничещата с Украйна Белгородска област в Русия. Това съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков. 
Гладков написа в профила си в „Телеграм“, че загиналият е пристигнал от град Тамбов. Работел е във фирма, която е строила птицеферма в Белгород. При обстрела са били засегнати няколко строителни машини и един от корпусите на предприятието. Седем от пострадалите осем души са настанени в болница. Един е отказал хоспитализация. По-рано агенция “Новости” съобщи, че в небето над Белгород са прозвучали девет взрива. Впоследствие Гладков уточни, че в областта е била задействана системата за противовъздушна отбрана. 
Руските медии съобщават и за масирани украински ракетни удари по контролирания от проруските сепаратисти град Донбас. Според публикуваната информация днес по обед в рамките на 10 минути по града са били изстреляни 40 Еракети от реактивни системи за залпов огън “Град”.
Междувременно от руското военно ведомство съобщиха, че министърът на отбраната Сергей Шойгу е посетил Южния военен окръг и е инспектирал войските в района на така наречената специална операция“. На публикуваните кадри се вижда как Шойгу разглежда от хеликоптер зоната на бойните действия.

Print Friendly, PDF & Email