29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Военният научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ тръгва към Антарктида

В момента плавателния съд е на основен ремонт, след него на борда му към българската база на остров Ливингстън ще плават най-добрите курсанти от Морското училище във Варна
На заседанието си вчера парламентарната комисия по транспорт и съобщения трябваше да изслуша бригаден адмирал Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и проф. Христо Пимпирев – директор на Антрактическия институт. Двамата ще информират членовете на комисията с председател Борислав Гуцанов за подготовката на първото плаване на военния научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ с екип на 30-тата научна експедиция до българския остров Ливингстън в Антарктида.
Корабът влезе в състава на Морско училище – Варна през юли м.г. В момента плавателният съд е в процес на основен ремонт. С него за първи път на толкова далечно разстояние ще имат честта да плават най-добрите курсанти на Военноморското училище.
30-тата българска експедиция до Антарктида има за цел да изгради основите на научната лаборатория в изследователската база „Св. Климент Охридски“ и да работи активно по 7 /седем/ научни проекта. Първата група от 15 души стъпи в базата в последните дни на декември.
През юли миналата година номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова официално стана кръстница на българския военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 – „Св. Св. Кирил и Методий“.
В Деня на Св. Седмочисленици (Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий) в Пункт за базиране – Варна се проведе тържественият ритуал по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на плавателния съд. За името на кораба бе обявен конкурс, а от всички над 250 предложения комисия избра името „Св. Св. Кирил и Методий“.
Плавателният съд е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Български антарктически институт /БАИ/.
Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.
Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. С него ще могат да се правят и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

Print Friendly, PDF & Email