27.02.2024

Водата във Варна ще поскъпва още

От 1 януари 2024 г. се предвиждат нови цени на водата в много области на страната, сред които и Варна. Това става ясно от Проект на решение за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2024 г., обявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава darik.bg.
Предвижда се във Варна цената на кубик вода да поскъпне до 5,47 лева. Това е доста под нивото на социалната поносимост на цената на ВиК услуги за област Варна, което е 7,10 лева за кубик.
От регулатора уточняват, че при изменението на одобрените цени на ВиК услуги за 2024 г. e приложена инфлация от влизането в сила на утвърдените цени на ВиК услугите на съответното дружество до датата на изчисление на изменението. В случая за ВиК-Варна е приложен процент на инфлация малко над 10.
Последната промяна в цената на ВиК услугите бе от 1 януари тази година. От тогава за кубик питейна вода варненци плащат 5.00 лева, показва справка в сайта на ВиК-Варна.
Днес е насрочено обществено обсъждане в КЕВР, на което ще бъдат дискутирани всички предложения за нови цени на ВиК услугите в страната.

Print Friendly, PDF & Email