04.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Внук уби баба си и дядо си и ги ограби

smart

Една от версиите, парите да са му трябвали заради хазарт
Заради пари внук е убил възрастното семейство – 75 годишен мъж и 68 годишната му съпруга във вилата им в местността „Под манастира”. Той е изтеглил от банковите им карти още 500 лева. За това тежко убийство, извършено с користна цел той е привлечен под наказателна отговорност, съобщи говорителят на Апелативна прокуратура прокурор Стефка Якимова. Прокуратурата ще внесе искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.
„Установено е, че в следобедните часове на 22 ноември внукът е закарал дядо си във вилата и го е убил с метална тръба. Върнал се в Шумен, взел баба си. Завежда я във вилата и я убива по много жесток начин”, сподели директорът на ОД на МВР ст.комисар Ялчън Расим.
Убиецът е на 21 години, студент. Работи в строително-монтажна фирма. Не е осъждан. Няма криминални прояви. Не се е укривал. Не се е опитвал да заличи следите.
След като е убил семейството слязъл спокойно в града. И е обикалял магазините. Напазарил е каквото му трябва.
Възрастните са тръгнали за вилата, доверили са се на близък роднина, уточни прокурор Якимова.
Има данни за хазартни наклонности у младия мъж и финансови зависимости на по-ранен етап, сподели директорът.
„Работим и в тази посока. Но на ранен етап сме”, каза окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева. Според нея разкритото убийство е в резултат между Окръжна прокуратура и ОД на МВР Шумен. По този начин допринесохме за разкриване на едно тежко криминално престъпление от битовата престъпност, смята тя. С нашите действия допринасяме за сигурността и спокойствието на гражданите в обстановка, където социалното общуване е затруднено, убедена е прокурор Георгиева.
Убиецът не е дал никакви обяснения за извършеното деяние. В оперативните беседи обаче е признал факти и обстоятелства, свързани с начина на извършване на престъплението. Как баба му и дядо му са се съгласили и са тръгнали с него.
Няма отговор на журналистически въпрос дали обвиняемият е твърдял, че баща му е де факто убиецът на родителите си.
Няма данни възрастните хора да са се съпротивлявали, когато внукът им ги е нападнал и започнал да ги удря зверски. По телата им са открити множество наранявания от металната тръба, открита от криминалистите захвърлена в централна част на Шумен, далеч от вилата. Тя е над 65 см.
„Първата индикация е за наличие на кръв. Предстои извършване на ДНК експертиза”, съобщи прокурор Якимова.
Родителите също са разпитани.
Няма информация бъдещият килър да е бил в обтегнати отношения с баба си и дядо си. Предстои да се изясни планирал ли е да ги премахне и ограби, или инцидентно е взел решението.
„ Лицата до 20 години, извършили тежки престъпления не могат даt бъдат наказани с доживотен затвор без замяна. В конкретния случай, най-тежкото наказание е доживотен затвор без замяна”, уточни прокурор №1 в Шумен Маргарита Георгиева.

Галина Минева

Print Friendly, PDF & Email