06.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Внесена е процедура по извършване на финансов одит на проекта за удълбочаването на Варненското езеро

В Народното събрание вече е внесена процедурата за да извърши Сметната палата финансов одит на проекта за удълбочаването на плавателните канали до пристанище Варна-Запад. Това съобщи в предаването „Post factum“ на Радио Варна Лора Георгиева, старши правен съветник в Антикорупционния фонд.
От организацията публикуваха втория епизод от поредицата си „Блатни истории“ от Варненското езеро.
Според фонда там са представени факти, изнесени в разследването на журналиста Спас Спасов от „Дневник“, както и анализ на експертите на АКФ за схемата за удълбочаване на Варненското езеро, в която чрез серия груби нарушения на закона 435 милиона лева публични средства бяха източени от държавния бюджет към частни компании.
Вторият епизод започва с анализ на рисковете за Аспаруховия мост, който е в началото на удълбочаването. По думите на Лора Георгиева проектът носи рискове за сигурността на съоръжението:
„В рамките на работата по случая ние се натъкнахме на допълнителна информация, че всъщност мостът има и конструктивни дефекти, които допълнително застрашават неговата сигурност, особено в условията на удълбочаване.“
Основният проблем на целия проект е, че той се прави без цялостно планиране, допълни още Лора Георгиева:
„На практика едни над 320 милиона лева са дадени само за драгиране, тоест за копаене на дънна маса и за нейното изсипване в депо „Налбанка“, което е малко по обем, намира се в самото езеро и не е добре укрепено.“
Изкопаната маса се връща обратно в езерото и всъщност единственият спор между експертите е колко бързо става това, казва още Лора Георгиева.
„Блатни истории“ ще има и трета финална част.

Print Friendly, PDF & Email