25.02.2024

Влак-стрела скоро ще прекоси Турция до българската граница

По линията ще има само 2 спирки. Високоскоростната линия ще даде нов тласък на развитието на Тракийската област
Скоро ще приключи изграждането на високоскоростната пътническа влакова линия, която ще свързва Халкалъ – началната гара на Истанбул, с международната гранична гара Капъкуле на българо-турската граница.
Пускът на линията, която се подготвя от 2015 г., ще превърне в привлекателен център Тракийския регион, включващ областите Къркларели, Одрин и Текирдаг с другите области на Турция и съседните й държави, заяви депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) от Къркларели (Лозенград) Селяхаттин Минсолмаз на среща с кметските наместници в област Къркларели.
По думите му високоскоростната жп линия ще обслужва областите Къркларели, Одрин и Текирдаг (всичките в т.нар. Одринска Тракия, б.р.) и това ще започне в най-скоро време.
„Пускането на новата високоскоростна влакова линия е от изключителна важност за развитието на Тракийската област. Проектът започна от Къркларели и целта е да превърне нашия район в привлекателен център. Ако до вчера в района говорехме само за земеделие и животновъдство, в близко бъдеще ще говорим и за развитието на други сектори“, посочи Минсолмаз.
„По линията ще има две спирки – Бююккаръштъран и Бабаески. Предвижда се да се пусне отделна линия до центъра на Къркларели. Най-важното е, че с пуска на високоскоростния влак ще се осъществи връзката на Тракийския регион с 15-милионния Истанбул“, заяви турският депутат.
Expert.bg

Print Friendly, PDF & Email