24.09.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Владимир Путин обяви частична мобилизация, има риск за националната сигурност на България

Министърът на отбраната Сергей Шойгу уточни, че се очаква да бъдат мобилизирани около 300 000 души
Президентът на Русия Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в телевизионно обръщение вчера. От своя страна министърът на отбраната на България каза, че риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма.
Владимир Путин аргументира решението си с необходимостта от защита на суверенитета и териториалната цялост на страната. Съответният указ е подписан и влезе в сила от вчера.
Министърът на отбраната Сергей Шойгу уточни, че се очаква да бъдат мобилизирани около 300 000 души.
Владимир Путин изтъкна, че руските войски в Украйна противостоят “не само на неонацистките формирования, но и на цялата военна машина на колективния Запад”.
„За защитата на нашата родина, нейния суверенитет и териториална цялост, за гарантирането на сигурността на нашия народ и на хората на освободените територии считат за необходимо да подкрепя предложението на министерството на отбраната и на генералния щаб за провеждането в Руската федерация на частична мобилизация.“
Путин подчерта, че мобилизацията засяга само гражданите, които са отбили редовната си военна служба и имат необходимите военни специалности и боен опит.
Руският президент добави, че ръководителите на предприятията от военно-промишления комплекс носят пряка отговорност за увеличаването на производството на оръжия и военна техника.
Освен това Путин увери, че Москва ще направи всичко необходимо за безопасното протичане на анонсираните вчера референдуми за присъединяване към Русия на Донецката и Луганската народна република и на Херсонска и Запорожка област в Украйна.
В заключение той обвини в ядрен шантаж някои представители на водещи страни от НАТО и предупреди:
„Нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти – и по-съвременни от тези на страните от НАТО. При заплаха за териториалната цялост на нашата страна, за защитата на Русия и на нашия народ, безусловно ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф!“.
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските сили в Украйна се бият със Запада. Той обясни, че частичната мобилизация ще се прилага за хората с предишен военен опит и уточни, че няма да се набират военнослужещи принудително или студенти.
По думите на Шойгу ще бъдат призовани 300 000 души или малко над един процент от 25 милиона души, които биха могли да бъдат мобилизирани.
В интервю за телевизия „Россия-24“ Шойгу заяви, че загубите на Русия в хода на войната в Украйна са близо шест хиляди души.
Частичната мобилизация, наредена от президента на Русия Владимир Путин е знак за слабост, написа в Туитър посланикът на Съединените щати в Украйна Бриджит Бринк. По думите й Вашингтон никога няма да признаят претенциите на Москва за Крим. И ще продължат да подкрепят Украйна колкото е необходимо.
Външния министър на Великобритания Джилиън Кийгън смята, че казаното от Путин е притеснителна ескалация на конфликта, както и че неговите заплахи трябва да се вземат насериозно.
Според министъра на икономиката на Германия частичната мобилизация в Русия е лошо и погрешно развитие на събитията.
Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. България е член на НАТО и в системата на колективна отбрана ние добре се вписваме в член 5, това гарантира националната ни сигурност. Така служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира последните събития в Русия и отговори на въпроса дали е застрашена сигурността на България и НАТО. Руският президент Владимир Путин обяви днес частична военна мобилизация в Русия.
Мобилизацията в Русия води до ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост за края му, смята Стоянов. Всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ конфликт – какъвто е този в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се започне с потока на бежанци, използването на икономически средства – всичко това влияе по един или друг начин на националната ни сигурност. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените, обясни министърът.
България предоставя безвъзмездно хуманитарна помощ на Украйна. На Украйна се предоставят 350 медицински пакета, които осигуряват медицинското обслужване на 35 000 граждани. Дарението е в отговор на получено искане от Украйна. Това каза още Стоянов на брифинга след заседанието на кабинета.
По време на заседанието на Министерския съвет приехме три важни документа, свързани с Министерството на отбраната, обясни той.
Единият документ, който е от изключителна важност за МО, е приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО. В програмата влизат 13 проекта, които покриват само една част от необходимите способности.
По отнощение на националната сигурност считам, че е вредно да се пестят пари. Българската армия е подценявана повече от 30 години. Технологично ние изоставаме значително от нашите съюзници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация на Българската армия. Армията е необходима и важна и вие го видяхте в Карловско, посочи още Стоянов.
Приет е и Проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 самолета F-16. Сумата по трите договора е 1 296 412 185 долара без ДДС. Очакванията са самолетите да пристигнат през 2027 ч.
Според министъра на отбраната изключително важно е придобиването на нова техника, защото разполагаме със стара съветска техника, която не може да поддържаме поради възникналите проблеми с конфликта в Украйна.

Print Friendly, PDF & Email