30.05.2024

Владимир Путин няма да даде традиционната си пресконференция за края на годината

Срещата на руския президент с журналисти се превърна в традиция след първото ѝ провеждане през 2001 г., такива не се проведоха единствено, когато той заемаше поста министър-председател
Руският президент Владимир Путин няма да проведе традиционната за края на годината пресконференция, предаде Франс прес, като цитира изказване на говорителя Кремъл Дмитрий Песков.
„До началото на новата година, (пресконференция – бел. ред.) няма да има“, заяви той в брифинг по телефона и допълни, че Путин ще има срещи с медиите по други поводи, най-вече свързани с чуждестранните му посещения.
Срещата на Владимир Путин с журналисти се превърна в традиция след първото ѝ провеждане през 2001 г., като такива не се проведоха единствено в периода 2008-2014 г., когато той заемаше поста министър-председател.
Продължаващата дълги часове годишна пресконференция обикновено се осъществяваше в присъствието на руски и чуждестранни журналисти. Държавният глава отговаряше на живо на въпроси по разнообразни теми – от дипломация до проблеми от ежедневието на руските граждани. Отговорите на Путин на тези пресконференции често се възприемаха като заповеди за правителството или областните власти.
Решението идва на фона на военните неуспехи на Русия в започнатата през февруари офанзива в Украйна и след частичната мобилизация през септември.
От началото на войната страната е подложена на многобройни санкции от Запада, а сега е изправена и пред ембарго за доставка на руски петрол към Европейския съюз.

Print Friendly, PDF & Email