02.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Вицеадмирал Блънт: НАТО скоро ще се разположи в Черно море

Вчера на посещение на ВМС във Варна пристигна командирът на Военноморското командване на Алианса (MARCOM) вицеадмирал Кийт Блънт.
След като бе посрещнат с официална военна церемония пред Щаба на Адмиралтейството от командира на българските ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, Блънт посочи в общи линии плановете на НАТО по отношение на Черно море, съобразно променящата се обстановка.
При визитата на вицеадмирал Блънт акцент в разговорите беше сигурността в Черно море, обясни Михайлов. Двамата ще посетят Военноморския координационен елемент в базата във Варна. Ще бъде уточнено по какъв начин да се осигури по-добра координация между всички държави членки на НАТО в Черно море.
„Солидарността в тези трудни времена е важна и искам да уверя, че НАТО остава обвързан с Черно море и региона“, допълни вицеадмирал Блънт. Той каза, че координацията в акваторията е много важна и българските ВМС, които са много способни, играят голяма роля за нейното постигане.
Блънт посочи, че няма как да сподели какви са оперативните планове на Алианса, но увери, че НАТО не планира да остане задълго извън Черно море. Той изрази задоволство от възможностите и способностите на Военноморските сили на България, Румъния и Турция, предаде БТА.
Блънт допълни още, че ревизия на плановете на НАТО се прави всекидневно, съобразно обстановката. „Разполагаме с подводници, кораби и самолети и ежедневно адаптираме тяхната програма и схема на маневриране“, обобщи Блънт.

Print Friendly, PDF & Email