16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ВиК-Добрич вече не е това, което беше, работим и изчистихме задълженията си

 • От години се знае, че във водопреносната система в Добрич има проблеми. Имаше много загуби по мрежата. Как е сега?
 • Не е само това. Преди две години и половина в Добрич имаше само загуби, нямаше вода. Постоянно имаше проблеми. И това не само в Добрич, а и в повечето населени места в областта. Но постоянно изчистваме и оправяме нещата. В момента ВиК-Добрич от най-зле в страната е на такова място, че като дружество е там, където трябва да бъде. Вече нямаме задължения към никого, изчистили сме финансовата страна на въпроса, плащаме си месечно това, което сме похарчили като електроенергия, материали, горива, заплати.
 • Какво успяхте конкретно да направите за две години?
 • Водният цикъл мина. На 40% направихме мрежата в Добрич. Другото правим със собствени сили и средства, с преразпределяне на водните ресурси, които имаме около Добрич. С една по-стегната организация се случват нещата.
 • Колко процента от ВиК мрежата в областта е подменена?
 • И тя е подменена на около 40%. Даже има места като Балчик, Каварна, където е сменена на 80%. Но има места като Крушари, Генерал Тошево с по-малки проценти. Общият процент е около 40.
 • Успявате ли да намирате средства от европейските програми?
 • На този етап сме готови с една програма, която ако успеем да спечелим, а ние сме на финала, ще завършим на 100% като област всичко това, което е най-належащо и най-фрапиращо, за да се каже най-после, че нашата област Добрич не е това, което беше. Единствената пречка в момента, която не можем да преодолеем е към Оперативна програма „Околна среда. Пречиствателната станция „Албена“, по незнайни за нас причини е влязла като частна собственост. А едно от изискванията в тази програма е област Добрич да има един оператор, да има асоциация. Но по незнайни за нас, все още, причини въпросната пречиствателна станция е попаднала в ръцете на курорта „Албена“. Според мен тук става въпрос, съдът ще каже кой е прав, но това е сделка на кмета на Балчик и собственика на „Албена“. По този начин към момента лишаваме цялата област едни 100 млн. лв., които трябва да влязат по ОП „Околна среда“.
 • На какъв етап е делото в момента?
 • Към този момент не мога да кажа. Няма кой да води делата. Ние не сме страна. Нас съдът не иска да ни конституира. По тази причина не сме страна. Така не можем да влияем на този процес. Страна е община Балчик, страна е асоциацията, страна е „Албена“. Нито един от тях, въпреки, че знаят какво произтича от това, и че се лишава областта от тези средства. Ако това не стане ще загубим всичко. А те не реагират. Нито областна управа реагира, въпреки че е собственик. Община Балчик е прехвърлена към асоциацията, но въпреки това към момента нещата са такива.
 • Какви са плановете на ВиК-Добрич до края на годината?
 • Ние продължаваме да работим. За нас основното е да осигурим доставката и отвеждането на водата, за да може хората да бъдат доволни. Все пак ние затова сме тук, това ни е работата. Подменяме за собствена сметка трасета, стараем се да прекъсваме стари водопроводи, които водят до тези огромни загуби, които търпим. Подменяме част от мощностите, за да се подобри цялото водоснабдяване на областта. Отстраняваме аварии, за да имат хората вода. Постоянно има проблеми, но това е оперативна работа. Ежедневие. Хората си вършат работата. Преди никой не излизаше да търси. Имаше едни харчове на големи количества, един ток и дългове към енергоразпределение. Така беше объркано цялото дружество. То беше пред фактически фалит, когато дойдох тук. Сега, слава Богу, няма задължения, хората работят, мисля, че ще се справим.
 • Какво стана с Водния холдинг?
 • Има го вече. Помага. Стараем се всички належащи проблеми да ги остраняваме. Мисля, че с холдинга работим добре и смятам, че ще заработи още по-добре и реалните резултати ще се видят скоро.
Print Friendly, PDF & Email