24.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Вижда се светлина в тунела: АстраЗенека: Ваксината разработена в Оксфордския университет срещу COVID-19 е показала висока ефективност

Vials in front of the AstraZeneca British biopharmaceutical company logo are seen in this creative photo taken on 18 November 2020. Pfizer and Biontech announced its conclude phase 3 study of COVID-19 vaccine candidate with 95% primary efficacy analysis, as media reported on 18 November 2020. (Photo by STR/NurPhoto via Getty Images)

ЛОНДОН (AP) — АстраЗенека съобщи официално, че късните изпитвания показват до 90% ефективност, като дава на здравните служители надежда, че скоро ще имат достъп до ваксина, която е по-евтина и по-лесна за разпространение, отколкото някои от конкурентите й.
Резултатите се базират на междинния анализ от опитите в Обединеното кралство и Бразилия на ваксина, разработена в Оксфордския университет и произведена от АстраЗенека. Не са съобщени до момента, странични ефекти или неефективност на продукта който се разработва.
Астра Зенека е третата голяма компания за ваксини, която съобщава резултатите в късен етап за потенциална ваксина срещу COVID-19, тъй като светът нетърпеливо чака научни пробиви, които ще сведат до края на пандемия, довела до икономическата катастрофа с повече от 1,4 милиона потвърдени смъртни случаи.
Pfizer и Moderna миналата седмица докладваха предварителни резултати от ранни проучвания показващи, че ваксините им са почти 95% ефективни. Но за разлика от конкурентите си, ваксината AstraZeneca не трябва да се съхранява при ултра-ниски температури, което улеснява разпространението, особено в по-малко развиващите се страни.
„Мисля, че това са наистина вълнуващи резултати“, каза д-р Андрю Полард, главен следовател за процеса, по време на пресконференция. „Тъй като ваксината може да се съхранява при температури на хладилника, тя може да бъде разпределена по целия свят, като се използва нормалната система за имунизация. И така нашата цел е… Да сме сигурни, че имаме ваксина, която е достъпна навсякъде, и мисля че всъщност успяхме да направим това.“
Ваксината Оксфорд-АстраЗенека също е по-евтина.
АстраЗенека, която е обещала, че няма да спечели от ваксината по време на пандемията, е постигнала споразумения с правителства и международни здравни организации, които поставят цената си на около 2.50 долара. Ваксината на Пфайзер струва около $20 за доза, докато модерните са $15 до $25, въз основа на споразумения, които компаниите са приели, за да доставят ваксините си на правителството на САЩ.
И трите ваксини трябва да бъдат одобрени от регулаторите, преди да могат да бъдат широко разпространени. Резултатите са втора вълна от COVID-19, която се затвърди в много страни, като отново затваря бизнеса, ограничава социалното взаимодействие и смачква световната икономика.
АстраЗенека заяви, че незабавно ще кандидатства за ранно одобрение на ваксината, когато е възможно, и ще потърси списък със спешни случаи от Световната здравна организация, така че да може да предостави ваксината първо на най-нуждаищете се.
В проучването на AstraZeneca са разгледани две различни схеми на прилагане. Половин доза от ваксината, последвана от пълна доза най-малко един месец по-късно, е 90% ефективна. Друг подход, давайки на пациентите две пълни дози един месец, е 62% ефективен. Комбинираните резултати показват средна степен на ефикасност от 70%.
Ваксината използва отслабена версия на вирус на обикновена настинка, която се комбинира с генетичен материал за характерния spike протеин на вируса, който причинява COVID-19. След ваксинацията, протеинът на шип primes на имунната система да атакува вируса, ако по-късно зарази тялото.
Ваксината може да се транспортира при „нормални хладилни условия“ от 2 до 8 градуса по Целзий заявиха от АстраЗенека. За сравнение, Pfizer планира да разпространява своята ваксина, като използва специално проектирани „термични изпращачи“, които използват сух лед за поддържане на температури минус-70 градуса по Целзий.
Питър Оукшоу, професор по експериментална медицина в Imperial College Лондон, каза, че констатацията, че по-малка начална доза е по-ефективна от по-голям е добра новина, защото може да намали разходите и да означава че повече хора могат да бъдат ваксинирани.
„Докладът, че първоначалната половин доза е по-добре от пълната доза изглежда нетално за тези от нас, които мислят за ваксини като нормални медикаменти: С лекарства, ние очакваме, че по-високи дози имат по-големи ефекти, и повече странични ефекти,“ каза той. “ Но имунната система не работи по този начин.
Резултатите, отчетени в понеделник, идват от опити във Великобритания и Бразилия, които са включвали 23 000 души. В сащ, Япония, Русия, Южна Африка, Кения и Латинска Америка, също са в ход опити в сащ, Япония, Русия, Южна Африка, Кения и Латинска Америка.
Планирани са в най-близко време да започнат и опити в всички държави от Европейския съюз.
„Ефикасността и безопасността на тази ваксина потвърждават, че тя ще бъде много ефективна срещу COVID-19 и ще има незабавно въздействие върху тази извънредна ситуация в областта на общественото здраве“, каза Софиетет. Британският здравен секретар Мат Ханкок заяви, че чувства „голямо чувство на облекчение“ по повод новините от АстраЗенека.
Великобритания е поръчала 100 милиона дози от Оксфордската ваксина, и правителството казва, обезателно няколко милиона дози да бъдат произведени преди края на годината, ако тя е одобрена от СЗО.

Print Friendly, PDF & Email