24.07.2024

(видео) Директорът на ЕГ „Гео Милев“: Деница Сачева беше изключително амбициозна ученичка

Ще ми се съвсем приятелски да подскажа една идея – нека новото кметско ръководство да не се свенят да търсят колкото пъти трябва г-жа Сачева. Тя със сигурност ще има много идеи, с които да подскаже каква да е промяната в нашия град. Особено по отношение на безработицата, споделя педагогът Драгомил Георгиев

Премиерът Бойко Борисов номинира за министър на труда и социалната политика добричлийката Деница Сачева. По този повод репортер на медийна компания „Добруджанска трибуна“ разговаря с тогавашния директор на елитното училище Драгомил Георгиев.

 • Господин Георгиев, какво можете да ни разкажете за Вашата ученичка Деница Сачева, която е предложена министър на труда и социалната политика?
 • Най-любопитното и интересното при нея е това, че тя беше една от първите ученички в Добрич, а може би в цяла България, която беше на самостоятелна форма на обучение в последната си година. Тоест, трябва да си изключително амбициозен, целенасочен и човек на риска. Тя беше направила точно това. Не посещаваше часовете в 11-и клас (тогава се завършваше в 11 клас) и направо се яви на изпити по отделните предмети заедно с една наша друга видна ученичка – Зорница. Благодарение и на тях показахме, че езиковата гимназия може да бъде иновативна още в началото на 90-те години.
 • Участвала ли е Деница в училищния живот активно и с какво?
 • Няма как да е участвала активно в училищния живот, понеже е в индивидуална форма на обучение. За преди това не мога да кажа какво е било, тъй като аз я сварих в 11-и клас. Но какво е по-важното и по-интересното при нея и което за мен е ключа – тя е трето поколение интелигенти. Нашият град ражда много такива, вече хора в средна възраст, които доказват, че когато имаш здрав семеен корен, то все повече и повече ще растат достойни българи. Тя е от семейство лекари. Нейните дядо и баба са докторите Пъневски в нашия град. Това е поколението на д-р Станчев, на д-р Сенов, които бяха стълбовете на здравеопазването в града ни. След това майката и бащата са известни интелтуалци. Майката завърши история, след това работеше в нашия музей. Бащата, Евгени Сачев беше директор на кораба „Радецки“. След като се прибра в Добрич, дълго време беше директор на музея в Добрич. Сега Сачев е професор. Междувременно беше секретар на Министерството на културата.
 • Тя самата беше ли добра ученичка?
 • За да избереш самостоятелна форма не обучени не става въпрос за добра, за водеща ученичка. Добрия ученик е в едно такова средно ниво. Тя беше изпреварила изключително много своите съученици, защото имаше знания и вярваше в себе си. Тя показваше, че е от едно ново поколение. Поколение, каквото България търсеше и което чак сега, след 30 години може да заеме своите високи места по властта.
 • Знаете ли с какъв успех завърши средното си образование?
 • С отличен успех. Сред първите 3-4-ма ученици в гимназията.
 • Можете ли да кажете дали е имало предмет, по който се е откроявала?
 • Предметите са два. Това са по семейната традиция – история. Вече стана въпрос, че майка и и баща и са завършили история и български език и литература. Тя си е тип хуманитарист. По-късно и не случайно, мина по един свой по-хубав път през Колежа в Албена. Знам, че след това има и много специализации в Европа. От там нататък завърши във Благоевград – социална педагогика или социално дело и не случайно сега от зам.-министър на социалното министерство се връща като министър на същото министерство. Деница е млада, амбициозна – нещо, което ще е много важно за България и за едно друго и много тежко министерство, но мисля че тя ще се справи достойно.
 • А Вие лично преподавал ли сте й?
 • Няма как да и преподавам. Като директор на гимназията имам 2 часа. Бях на нейния изпит, когято се яви по български език  и литература. С удоволствие влязох да видя какво тя ще каже и какво ще сподели. За мен тя е едно много добро и ерудирано момиче, какво си оставя и до сега.
 • Какво е Добрич за Деница Сачева?
 • Не само за Деница, но и за цялото семейство, те са хора които обичат своя роден град. Обичат и го носят в себе си. Аз много пъти като съм разговарял с тях и те казват: „Интересното е, че ние като добруджанци сякаш се срамуваме, че имаме своите достойни, добри роднини.“ Такъв добър роднина за нашия град е Деница Сачева. Ще ми се съвсем приятелски да подскажа една идея – нека новото кметско ръководство да не се свенят да търсят колкото пъти трябва г-жа Сачева. Тя със сигурност ще има много идеи, с които да подскаже каква да е промяната в нашия град. Особено по отношение на безработицата. Мен лично ме интересува какво става в нашия град с ромите, защото при тях е много голяма безработицата. Аз съм сигурен, че Деница ще има идеи какво ще може да се направи, за да може тези хора наистина да имат работа и да живеят достойно, а не да чакат само кога ще дойдат изборите и кога ще бъдат гласоподаватели. Просто е обидно, те не са такива.
Print Friendly, PDF & Email