30.05.2024

(Видео) Връщаме часовника с час назад

Не забравяйте, че нощта на събота срещу неделя в 4 часа ще преминем към зимното часово време и ще преместим стрелките на часовниците си с един час назад. Знаете ли, че вече 103 години по света се използва лятното часово време? Кои държави първи предлагат и въвеждат местенето на часовника ще разберем от физика Пенчо Маршки в откъс от новата му книга „Гид на любителя астроном“ 2019 г. издадена от Катедра „Астрономия“ към Софийски университет:

Идеята за използване на лятно часово време е възникнала благодарение на по-голямата продължителност на деня през лятото и на презумпцията, че тя може да се използва, за да се икономисва енергия. Историята на въвеждането на лятното време е много дълга. В Европа лятно време се използва за пръв път преди 103 години – през 1916 г., когато във Великобритания е гласуван закон, наречен Summer Тime Act. С него се регламентира въвеждането на лятно часово време, като стрелките на часовниците тогава е трябвало да се превъртят с 1 час напред на 21 май, а връщането към гринуичко време е ставало на 1 октомври. Инициатор на този закон бил британският бизнесмен Уилям Уилет, който обаче не доживял да види идеята си реализирана. До гласуването на закона не се е стигнало никак лесно – имало е много критики, отнасяли са се с ирония към идеята, провеждани са били дълги дебати. Един от първоначалните варианти на закона предвиждал да се превъртат стрелките на часовника не с 1 час, а с 1 час и 20 минути напред, при това на 4 етапа по 20 минути през пролетта, а после през есента пак толкова пъти с по 20 минути е трябвало да се връща часовника към гринуичко време. Наистина осем корекции в годината биха били доста объркващи.

Но англичаните не са първите въвели лятното време. Германия и Австро- Унгария – потърпевши от Първата световна война, поради недостиг на въглища и с цел икономия на енергия въвеждат лятното часово време около 3 седмици по-рано – на 30 април 1916 г.

В Русия лятно часово време е било въведено за пръв път през 1917 г., но после са правени многобройни промени, чиято история е трудна за проследяване.

В САЩ лятно часово време се въвежда през 1918 г. – две години след Европа. През 50-те и 60-те години на миналия век всеки щат е можел сам да решава кога да премине към лятно часово време, в резултат на което през годината са ставали над 20 промени на времето общо, водещи до масово объркване. Сега в САЩ лятно часово време се въвежда от втората неделя на март до първата неделя на ноември.

След Първата световна война идеята за лятното време е изоставена, но със започването на Втората световна война лятното време отново е било използвано във Великобритания, при това е бил извършен експеримент, наричан Британско двойно лятно време (British Double Summer Time). За да се постигне това, в края на лятото на 1940 г. часовниците не са били върнати с един час назад, а през пролетите на следващите няколко години те са били превъртани с още един час напред и връщани с час назад в края на лятото. Така разликата през лятото е била +2 часа спрямо гринуичко време. Тази практика е била прекратена в края на лятото на 1945 г., когато страната се е върнала към гринуичко време GMT. Поради недостиг на горива през 1947 г. Великобритания отново прибягва за кратко към двойното лятно време.

През март 1968 г. пак във Великобритания е започнат нов експеримент – през часовниците са превъртени с един час напред и до 1971 г. те не са връщани назад. През тези няколко години страната е постоянно с един час напред спрямо гринуичко време.

В България първи опит за въвеждане на т.нар. летен час е направен още през 1919 г., но обществото не е реагирало еднозначно и са настъпили проблеми и обърквания.

У нас официално лятно часово време започна да се прилага през 1979 г., като по-възрастните вероятно ще си спомнят, че тогава лятното време се въвеждаше или от последната неделя на март, или от първата неделя на април в 00 ч, а не както сега – в 03 ч. Лятното часово време бе валидно до последната неделя на септември или до първата неделя на октомври, пак в 00 ч.

След 1999 г. се въведе практикуваното в Европа преминаване към лятно часово време, започващо от последната неделя на март в 03 ч., когато часовниците се превъртат с един час напред – на 04 ч. Връщането към зимно часово време (понякога некоректно наричано „астрономическо време“) става в последната неделя на октомври, когато в 04 ч. стрелките се превъртат с 1 час назад – на 03 ч. Това правило всъщност е валидно и сега.

Доколко това предизвиква дискомфорт? Със сигурност никой не се радва на такава промяна, защото тя е стрес, особено за хората, които са привикнали към точно установен ежедневен режим, свързан с ходене на работа в определен час. Те усещат най-силно промяната в неблагоприятен аспект. Това е една от причините, които пораждат многобройни дискусии до ден-днешен. Вече са изминали 102 години, но все още има много разнопосочни мнения по въпроса каква е реалната полза от лятното време. Историята показва, че това е било по-скоро своеобразна военновременна мярка или мярка прилагана по време на петролни кризи, с цел пестене на енергия. След отминаване на трудните периоди обаче страните са се връщали към обичайното за техния часов пояс време – зимното. Сега Double Summer Time се прилага в Европа, Азия, Африка и в Америка, но далеч не навсякъде. По-малко от 40% са страните по света, използващи лятно часово време. Останалите не правят такава смяна. Някои страни южно от екватора въвеждат лятното време в обратен ред – там Double Summer Time започва от септември, октомври или ноември и завършва през март или април. Причината е, че за тях годишните сезони следват в обратен ред – когато в Северното полукълбо на Земята настъпва лятото, в Южното започва зимата и обратно.

Print Friendly, PDF & Email