01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Вземат мерки срещу бездомните кучета във Варна, затягат контрола над домашните

Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Варна за периода 2023-2027 г. прие комисията по обществен ред и сигурност към местния парламент.
Целите на програмата са намаляване на бездомните кучета чрез прилагане на комплекс от мерки, като усилията на общинската власт, природозащитните организации, ветеринарните специалисти и гражданите са насочени в една обща посока – намиране на хуманно решение на въпроса, бе посочено на днешното заседание на комисията.
Документът е съобразен с препоръките на Световната здравна организация, според която масовата кастрация, ваксинацията срещу бяс, обезпаразитяването и връщането по местата на залавяне на обработените животни са единственият ефективен начин за намаляване на възпроизводството на безстопанствените кучета. Затова общинската програма предвижда масова кастрация на бездомните животни.
С прилагането ѝ се очаква да не само да се намали броят на безстопанствените кучета и да се установи траен контрол върху тяхната популация, но и да се повиши безопасността на градската среда и да се редуцират рисковете от разпространението на заболявания, пренасяни от четириногите. Друг очакван резултат е увеличаване на отговорността и активността на стопаните при отглеждане на домашни кучета.
В програмата е записано, че е необходимо да се засили контролът над домашните любимци като основен източник на безстопанствени животни. Като проблемни райони са посочени ромските махали и вилните зони, комплексите Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и Чайка, Морската градина, както и местностите край Варна.
Документът беше подкрепен единодушно от членовете на комисията. Той ще бъде подложен на гласуване и на сесия на Общинския съвет следващата седмица.
Друг въпрос, който беше разгледан днес, бе предложението за изместване на метадоновата програма от сградата на Белодробна болница на ул. „Мануш войвода“ № 11 А. Мястото е сборище на наркозависими, включително на лекуващи се по програмата пациенти, което създава притеснения сред живущите в района. Близостта до ромската махала „Максуда“ допълнително утежнява ситуацията, беше изтъкнато на заседанието.
Членовете на комисията дадоха положително становище и препратиха въпроса към ПК „Собственост и стопанство“ , която да реши кой общински обект би могъл да приюти „метадоновата програма“.

Print Friendly, PDF & Email