16.04.2024

Вземат мерки срещу бездомните кучета във Варна, затягат контрола над домашните

Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Варна за периода 2023-2027 г. прие комисията по обществен ред и сигурност към местния парламент.
Целите на програмата са намаляване на бездомните кучета чрез прилагане на комплекс от мерки, като усилията на общинската власт, природозащитните организации, ветеринарните специалисти и гражданите са насочени в една обща посока – намиране на хуманно решение на въпроса, бе посочено на днешното заседание на комисията.
Документът е съобразен с препоръките на Световната здравна организация, според която масовата кастрация, ваксинацията срещу бяс, обезпаразитяването и връщането по местата на залавяне на обработените животни са единственият ефективен начин за намаляване на възпроизводството на безстопанствените кучета. Затова общинската програма предвижда масова кастрация на бездомните животни.
С прилагането ѝ се очаква да не само да се намали броят на безстопанствените кучета и да се установи траен контрол върху тяхната популация, но и да се повиши безопасността на градската среда и да се редуцират рисковете от разпространението на заболявания, пренасяни от четириногите. Друг очакван резултат е увеличаване на отговорността и активността на стопаните при отглеждане на домашни кучета.
В програмата е записано, че е необходимо да се засили контролът над домашните любимци като основен източник на безстопанствени животни. Като проблемни райони са посочени ромските махали и вилните зони, комплексите Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и Чайка, Морската градина, както и местностите край Варна.
Документът беше подкрепен единодушно от членовете на комисията. Той ще бъде подложен на гласуване и на сесия на Общинския съвет следващата седмица.
Друг въпрос, който беше разгледан днес, бе предложението за изместване на метадоновата програма от сградата на Белодробна болница на ул. „Мануш войвода“ № 11 А. Мястото е сборище на наркозависими, включително на лекуващи се по програмата пациенти, което създава притеснения сред живущите в района. Близостта до ромската махала „Максуда“ допълнително утежнява ситуацията, беше изтъкнато на заседанието.
Членовете на комисията дадоха положително становище и препратиха въпроса към ПК „Собственост и стопанство“ , която да реши кой общински обект би могъл да приюти „метадоновата програма“.

Print Friendly, PDF & Email