23.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Великденски обичаи и традиции пресъздадоха малчугани от село Тодор Икономово

80 деца от детска градина „Щастливо детство“ в каолиновското село Тодор Икономово се включиха в тържество по случай Великден, Цветница и Лазаровден. Идеята децата да пресъздадат обичаите на празниците е на Народно читалище „Стефан Караджа – 1928 г.“
Това съобщи председателят на читалището Бедрие Назиф, която с помощта на персонала на градината за първи път организират толкова голямо тържество за Великденските празници. Първоначално то е трябвало да бъде в центъра на селото, но лошото време е принудило организатори и участници да се съберат в детската градина.
Освен с песни и танци малчуганите от 4-те групи в градината се състезаваха в конкурс за най-оригинална ръчно изработена великденска украса, за най-вкусен и красив козунак и най-вече за най-красиво великденско яйце.
И като на всеки конкурс малките участници се представиха добре, а най-добрите, оценени от жури с председател, Тодорка Кунева, бивша медицинска сестра в градината и членове д-р Димитрина Ганчева, личен лекар и библиотекарката на читалището Айше Изет, получиха предметни награди и грамоти, осигурени от читалището. А за празника, както се полага по традиция участниците, гостите и персонала се хванаха на хоро.

Print Friendly, PDF & Email