25.02.2024

Варненци ще плащат 4.95 лева за кубик вода във Варна от 2023 година

Питейната водата във Варна става по-скъпа.
Цената на кубик питейна вода във Варна от началото на 2023 година ще стане 4.95 лева. Повишението идва по предложение на Комисията за енергийно и водно регулиране, която се самосезира заради инфлацията и в края на всяка година променя цените във връзка с нея. Това каза за Moreto.net управителят на ВиК – Варна инж. Валентин Вълканов.
Увеличението за Варна е общо 35 стотинки без ДДС. Идва от повишаване цената за питейна вода с 8%, за отвеждане на отпадъчни води с 12% и за пречистване с 8%.
Според одобрения бизнес план на дружеството за 5-годишен период до 2027 г. цената на кубик във Варна трябва да стигне 6 лева, посочи инж. Вълканов.
По думите му увеличението е било най-съществено през тази година заради големия воден проект, в който ВиК участва със съфинансиране. През следващите 4 години по план цената трябва да расте много по-плавно и не толкова осезаемо, освен ако регулаторът не прецени друго.
През 2023 г. 15 регионални ВиК оператори ще получат по-малко увеличение на цените на ВиК услугите в сравнение с одобрените цени в техните бизнес планове. За шест от тези дружества действащите към момента цени дори ще бъдат намалени. За 5 регионални дружества се предлага по-високо увеличение спрямо одобрените цени на ВиК услуги – в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора, посочват от КЕВР.

Print Friendly, PDF & Email