25.02.2024

Варненка победи в конкурса „Земя на пеещите колелета“ в Генерал Тошево

Кметът на Генерал Тошево – Валентин Димитров, награди победителите във второто издание на националния литературен конкурс „Земя на пеещи колелета“ на тържествена церемония в зала „Дора Габе“ на Общината.
Оценяването на участниците в литературния конкурс се осъществи от авторитетно жури в състав: издателят Иван Гранитски, акад. Марин Кадиев, председател на Съюза на независимите български писатели и Панко Анчев – литературовед, философ, историк на литературата.
Основните критерии за оценка на разказите бяха тяхната свързаност с проблематиката за земята, труда на хората и Добруджа; последователност на изложението; динамика на повествованието; умение да се изграждат характери и композиция.
На първо място журито класира разказа „В търбуха на мъглата“ на Бисерка Алексиева от Варна. „Небе за утре“ на Ивелина Радионова от Провадия и „Караконджол“ на Драгни Драгнев от Добрич поделиха второто място, а на трето също бяха класирани два разказа – „Веригата“ на Сава Василев от Велико Търново и „И бе отнета“ на Калоян Захариев от Генерал Тошево.
Организаторите от Община Генерал Тошево също връчиха награди – на Камен Йорданов от Варна за разказа „На катерушката“ и специална награда за отлично представил се млад автор – на Кристина Ясенова на 19 г. от град Неделино за разказа „Чужденецът“.
Специална награда връчи и издателство „Захарий Стоянов“ – на Гергана Христова от Враца за „Шепа земя“. Издателство „Български писател“ също връчи свой приз – на Милена Крумова от Кюстендил за творбата „Песента на колелото“. Наградата на Дом-паметник „Йордан Йовков“ – град Добрич отиде при Марияна Дафчева от Асеновград за разказа „Щъркелът“.
Георги Балабанов – човекът, който даде идеята за създаването на този уникален конкурс също връчи две награди – на Момка Чумлиева от Силистра за произведението „Катина Бърлога“ и на Теодора Недева от Варна за творбата „Нивите на поп Станчо“.
Припомняме, че националния литературен конкурс „Земя на пеещите колелета“ е посветен на Певеца на Добруджа – Йордан Йовков. Основната му цел е бъде да продължена литературната традиция към разказа на великия писател. Разказ, в който действията и персонажите са вдъхновени от хуманизма, трудолюбието на добруджанеца и стремежа към красотата във всички нейни форми и проявления, съобщиха от Община Генерал Тошево.

Print Friendly, PDF & Email