24.07.2024

Варна е на прага на грипната вълна

Има скрита заболеваемост, тъй като малцина си правят тестове
Ръст на пациентите с грипоподобни симптоми отчитат общопрактикуващи лекари от Варна. Докато през декември хората се заразяваха предимно с COVID, през последната седмица най-честите оплаквания са типичните за грипа рязко вдигане на висока температура, болки в ставите и мускулите и умора.
“Те отшумяват за 5-7 дни, до момента не наблюдаваме сериозни усложнения. Има единични случаи на отити и бронхити, но още сме на прага на грипната вълна”, каза за „Труд“ д-р Светлин Митев, личен лекар и председател на Районната колегия на БЛС.
Той призна, че има скрита заболеваемост, тъй като малцина си правят тестове. “Много хора карат COVID и респираторни вируси на крак, при грипа обаче това не е възможно заради острото начало”, допълни д-р Митев.
Настъплението на грипа отразяват и данните на РЗИ – Варна. През последната седмица лабораторно доказаните случаи са 65 и са тройно повече отколкото през предходната.
Броят на болните с остри респираторни заболявания леко намалява от 581 на 563, като най-засегнати са учениците и хората в активна възраст. 28 са развили усложнения и се лекуват в болница.

Print Friendly, PDF & Email