20.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Вандали посегнаха и на новите казани за смет във Варна

Всички предимства и удобствата на новите казани за смет във Варна и специалните камиони, които ги обслужват, приключват, когато се намеси непредвидимостта на човешкия фактор, пише Dnesplus.bg. Периодично в социалните мрежи се появяват кадри и се сипе недоволство, заради отпадъци, разпилени покрай казаните. Дискусиите са разгорещени, като мнозина са склонни да винят за разпилените по улиците отпадъци фирмата, която се грижи за сметоизвозването.
Прост въпрос: кой изхвърля боклука около казаните, а не в тях? Кой рови в боклука и го пилее по улиците? Не са служителите на сметопочистващата фирма, нали? Те прибират и извозват. Фирмата няма вина, че все още има граждани, които пренебрегват елементарната си отговорност да поставят битовите си отпадъци в казана, а не до него, върху него, около него или просто да го зарежат насред улицата.
През последните месеци, откакто са въведени новите метални контейнери за събиране на битови отпадъци, над 40 от тях са били подпалени, научи ДНЕС+ от свои източници. Според информацията, с която разполага редакцията, в един от случаите на вандализъм е задържана 25-годишна варненка. Постоянно се правят опити за повреждане на контейнерите – от елементарното им надраскване с бои и спрейове, до безпардонно трошене. И това също е плод на безотговорно и откровено хулиганско поведение от страна на граждани.
Припомняме, че преди по-малко от година морската столица на България се сдоби с нова, модерна система за сметосъбиране и извозване на битовите отпадъци. Фирмата, отговаряща за почистването и поддържането на чистотата в града, инвестира близо 6 млн. евро. за нови контейнери за отпадъци и специализирани камиони за обслужването им и извозване на сметта.
Екип на Dnesplus.bg

Print Friendly, PDF & Email