24.06.2024

Б. Джонсън ще се стреми към Брекзит по график

(191019) -- LONDON, Oct. 19, 2019 (Xinhua) -- Photo taken on Oct. 19, 2019 shows the European Union flag and the Union Jack flag outside the Houses of Parliament in London, Britain. British lawmakers on Saturday voted for a key amendment to force British Prime Minister Boris Johnson to seek another Brexit extension from the European Union (EU). (Xinhua/Han Yan)

Консервативната партия ще използва бързо победата си на изборите във Великобритания и ще задвижи Брекзит по график – напускане на ЕС до 31 януари.
Това разкри зам.-министърът на финансите Риши Сунак тази сутрин в шоуто на Андрю Мар по Би Би Си. Според Сунак мандатът, даден от народа на консерваторите след изборите, прави възможно излизането от ЕС до края на януари. Той допълни, че след внасянето на предоговорената сделка от Джонсън в Камарата на общините, най-вероятно в петък, до няколко дни ще бъде представен и новият бюджет на правителството.
Джонсън пък планира да отстрани от длъжност министри, да слее министерства и да замени държавни служители с външни експерти, пише в. „Сънди таймс“, цитиран от Ройтерс.
Според източници на вестника Джонсън може да уволни до една трета от министрите си. Той планира да съсредоточи работата на правителството върху изпълнението на предизборните обещания, дадени на традиционно гласуващите за Лейбъристката партия избиратели в северната и централната част на Англия, които на парламентарните избори в четвъртък подкрепиха неговите консерватори.
Министерството на Брекзита ще бъде закрито на 31 януари, когато Джонсън е обещал, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз. Ще бъде създадено министерство на границите и имиграцията, което ще е отделно от министерството на вътрешните работи. Министерството на международната търговия и това на бизнеса ще бъдат слети.
Междувременно в Шотландия отново се раздвижат сепаратистки идеи. Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис Джонсън, че той не може да задържи Шотландия в Обединеното кралство против шотландската воля, предаде Ройтерс.
„Ако той си мисли, че казаното от него „Не“ по въпроса слага край на тази история, то той ще открие, че греши в най-висша степен „, каза Стърджън пред Би Би Си. „Не може да задържите Шотландия в Обединеното кралство против волята й. Ако Обединеното кралство трябва да продължи да съществува, то това може да бъде само на основата на съгласието“,
Тя добави, че ако британският премиер е уверен, че шотландците искат да останат в Обединеното кралство, то той трябва да им позволи да се произнесат на референдум по този въпрос.
Джонсън и неговото правителство нееднократно казаха, че няма да организират нов референдум за шотландската независимост. Но Стърджън каза, след като Шотландската национална партия спечели 48-те места от общо 59-те, излъчвани от Шотландия в британския парламент, че нейната партия е получила мандат за организиране на нов референдум.
Източник: clubz.bg

Print Friendly, PDF & Email