04.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Бюджетът на община Добрич, който е 103 290 217 лева, беше гласуван в Общинския съвет

Кметът Йордан Йорданов посочи, че най-вероятно през юли ще се прави актуализацията
Общинският съвет прие вчера на заседанието си бюджета на община Добрич за 2022 година.с гласовете на 24 съветници, 12 се въздържаха. Общата финансова рамка е 103 290 217 лв. Бюджетът е балансиран, като основен приоритет и тази година е изграждането на нова инфраструктурата, подобряване на материалната база на детски ясли, градини, каза при представянето му кметът Йордан Йорданов.  Ресурсът, който е нужен за подобряване на уличната инфраструктура, е много повече от заложените 13,7 млн. лева, но е добра основа, заяви Йорданов. Той уточни, че скоро ще бъдат завършени улиците, чийто ремонт се извършва с отпуснатите от Министерски съвет над 1,4 млн. лева. Във всички детски градини ще бъдат изградени високи огради.
Кметът посочи, че се очаква актуализация на бюджета, което вероятно ще се случи през юли.
Заради инфлацията и очакваните повече средства по някои пера, финалното предложение на общинска администрация в приходната част е завишено с 250 хиляди лева. Очаква се по-голяма сума от продажба на услуги, стоки и продукция заради въвеждането на система, която ще бъде внедрена за Синя зона. Кметът заяви, че през май се очаква да има готово задание за конкурс за нов център на Добрич. Очаква се през септември да има готов проект и тогава да бъде внесено предложение за дългосрочен дълг за неговото цялостно обновяване.
Общината е приела няколко предложения, която ще залегнат в разходната част. Те са за завишение на средствата за малки проекти, 5 хиляди лева за зооцентъра за разкриване на групи за лятно училище и средства за закупуване на книги.
Остатъкът от допълнителните средства ще постъпи във фонд „Резерв“, като при актуализация и възможност, средствата ще се разходват отново за ремонт на улици, каза Йорданов.
Много дебати в зала предизвика предложение на бюджетната комисия за завишение със 100 хиляди лева издръжката на футболен клуб „Добруджа“, като целта е покриване на кредита към „Жилфонд инвест“, което в крайна сметка не бе одобрено от мнозинството.
Общинският съвет прие и Програмата за капиталови разходи за 2022 г. Тя е на обща стойност 20 950 989 лева. В програмата са включени средствата, които ще се реализират от второстепенни разпоредители на бюджетни средства – училища, дирекция „Хуманитарни дейности”, детски градини, регионална библиотека „Дора Габе”, Регионален исторически музей – Добрич, ОП „Комуналстрой“, ОП „Устойчиви дейности и проекти“, ОП „Център за защита на природата и животните“, ОП „Обреден дом“, преходни обекти от 2021 г. и нови предложения за реализация през 2022 г. Целева субсидия от държавния бюджет е 935 400 лева. Програмата включва и средства по проекти, по които ще се извършват капиталови разходи през 2022 г. – развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич, реконструкция на сграда за приют за бездомни лица и семейства, обновяване на зала „Добрич” и огледална зала „Нели Божкова”, Младежки център Добрич – проект „Вашето днес“. В капиталовата програма е включен и дългосрочния дълг от 10 млн. лева за ремонт на улици./ ДТ

Print Friendly, PDF & Email