07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян ще участва в Международния Фестивал „Софийски музикални седмици“ с концерт на 9 юни от 19.00 часа в Зала 9 на НДК

https://www.sofiaweeks.com/
В секция „Преглед на българските оркестри“ на този престижен музикален форум, нашият оркестър е поканен да представи своя програма, което е повод за голяма гордост не само за изпълнителите и диригента на състава, но и за всички съграждани. Този фестивал има за цел да представя пред българската публика избрани образци от световното и българското музикално творчество и изпълнителско изкуство на най – високо равнище. Неслучайно получава международно признание с приемането му през 1982 г. в Асоциацията на европейските фестивали за музика, театър и балет, в която членуват най – значимите фестивали от цяла Европа.
Заслужено признание за професионализма на нашите музиканти, за усилията на маестро Чифчиян и за всички, които работят за все по – възходящото развитие на оркестъра.
Във фестивалната вечер на 9 юни Български камерен оркестър – Добрич ще представи:
Самюел Барбър – Адажио;
Борис Карадимчев – Пасакалия из Бароков концерт;
Антонио Вивалди – Годишните времена
За Годишните времена на Вивалди е поканена за солист известната цигуларка Калина Христова. Тя е е концертмайстор на Софийската филхармония повече от 15 години и е доказан професионалист с ярка индивидуалност. Опит в ансамбловото музициране получава и като концертмайстор на Камерен оркестър „Орфей”. По покана на Филхармония „Канзай” участва като солист в нейни концерти през 2005 г. Изнася рецитали в Осака, Киото и Нара. Участва като солист и камерен изпълнител и в най-престижните български фестивали.
Любопитен факт е, че партитурата на Пасакалия из Бароков концерт на Борис Карадимчев е лично подарена от автора на диригента Арто Чифчиян в знак на признание за неговите качества като диригент.
Да пожелаем успех на Български камерен оркестър – Добрич !
ПП. Същата програма ще бъде изпълнена пред добричка публика на концерта им на 7 юни от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова

Print Friendly, PDF & Email