20.06.2024

Българският паспорт отваря все повече граници, според Henley Passport Index

Великобритания губи позиции заради предстоящия Brexit

Българският паспорт отваря все повече граници, сочи новата класация Henley Passport Index, която подрежда по сила паспортите на 188 държави и територии. В индекса за 2019 г. българският международен паспорт се нарежда на 17-о място и с него може да се влезе в 170 държави.

При предходното подреждане в началото на годината страната ни беше на 19-о място със 168 държави, а преди това – на 18-о.

Япония и Сингапур заемат челната позиция в подреждането, като документите на двете държави предлагат достъп до 190 държави.

Южна Корея, Финландия и Германия са на второ място, като гражданите на трите държави имат достъп до 188 юрисдикции по целия свят без предварителна виза. Финландия се възползва от последните промени в предишната силно рестриктивна визова политика на Пакистан. Пакистан сега предлага ETA (Electronic Travel Authority) за граждани на 50 държави, включително Финландия, Япония, Испания, Малта, Швейцария и Обединените арабски емирства – но не и за САЩ или Великобритания, съобщава CNN.

Дания, Италия и Люксембург заемат трето място в индекса с безвизов достъп of 187 държави, докато Франция, Испания и Швеция са на четвъртото място, с оценка 186.

САЩ и Обединеното кралство оглавяваха класацията през 2014 г. – но и двете страни сега падат до шесто място, най-ниската заемана позиция от 2010 г. насам.

Въпреки че процесът на Brexit все още не се отразява пряко върху класацията на Обединеното кралство, според Henley Passport Index „с излизането си от ЕС и съчетано с непрекъснато объркване относно условията за напускане, силната позиция на Великобритания неминуемо изглежда все по-несигурна“. 

Обединените арабски емирства продължават изкачването си нагоре в класацията с пет места до 15-о място.

В другия край на скалата Афганистан отново е на дъното на класацията, като гражданите на страната се нуждаят от предварителна виза за всички, освен 25 дестинации в целия свят.

Print Friendly, PDF & Email