24.07.2024

Българският бизнес настоява страната ни да бъде приета в Шенген по суша още тази година

Българският бизнес настоява България да бъде приета още през тази година в Шенгенската зона и със сухопътните си граници, както това ще стане за въздушните и за морските в края на март.

Бизнесът губи милиарди от наличието на граничен контрол, беше заявено на годишната пресконференция на Асоциацията на работодателските организации.

Като варианти за натиск бяха споменати бойкот на австрийските стоки и услуги – до задействане на бизнес дипломацията.

„Ако всеки четвърти, който е ползвал австрийски стоки и услуги, престане да ги ползва, това ще доведе до спад с 1/4 на оборотите на тези компании. Това няма да доведе до тяхното фалиране и освобождаване на работници, но ще ги насърчи да се включат по активно и заедно да потърсим решение на въпроса“, заяви председателите на Асоциацията на индустриалния капитал – Васил Велев.

„Търговските войни не са довели никой до добър резултат“, отбеляза председателят на Българската търговско-промишлената палата – Цветан Симеонов.

„По отношение на възможностите за влияние, освен политическата дипломация, има и бизнес дипломация“, посочи председателят на Стопанската камара – Добри Митев.

Print Friendly, PDF & Email