15.04.2024

Бъдещият комисар за заетостта отхвърли темата европейска минимална заплата

Никола Шмит от Люксембург, кандидатът за еврокомисар по въпросите на заетостта, обяви, че ще работи за прилагане на стандартите, които да заличат разликите в доходите в ЕС.
На изслушването си пред евродепутатите обаче той добави, че не може минималната заплата да е еднаква навсякъде в блока, предаде „Асошиейтед прес“. Шмит обясни, че „по никакъв начин“ не планира това.
Европейската минимална заплата бе сред обещанията на бъдещия председател на еврокомисията Урсула фон дер Лайен пред европарламента в средата на юли.
Според Евростат 22 от 28 държави в ЕС имат минимална заплата към януари 2019 г. – от тази на България (286 евро) до Люксембург (2071 евро). В повечето източноевропейски държави минималната заплата е средно над 600 евро, а в северозападните – над 1400, уточнява АП.
Заради различните икономически профили на държавите би било трудно изравняването, но трябва да се работи за „конвергенция“ и за рамка за „минимален доход“, която би била полезна в борбата със социалния дъмпинг, обясни Шмит.
За него детската бедност е „най-лошото нещо“, тъй като унищожава „бъдещето на тези хора“. „Ако си бедно дете, това често означава, че ще бъдеш беден възрастен. Ужасно е за отделния човек, но е ужасно и за обществото.“
Източник Дневник
Снимка Асошейтед прес

Print Friendly, PDF & Email