19.04.2024

Бургас обяви грипна епидемия, тя се чака и в други региони

Растат данните в Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен, вълната започва от Изток, заяви на брифинг държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Обявиха грипна епидемия в Бургаска област. Това съобщиха от Регионалния пандемичен щаб. Тя влиза в сила от 12 януари (четвъртък). Учебният процес ще се извършва в електронна среда. Онлайн обучението ще бъде за периода 12-17 януари.
Причината- изключително големият брой болни от остри респираторни заболявания, които отчитат и от Регионалната здравна инспекция в града, а и общопрактикуващи лекари и педиатри.
Последните регистрирани случаи на заболели ученици за последните 7 дни са 426. Най-много са боледуващите деца между 5 и 14 години.
Това е решение, което е взето от Кризисния щаб, за да се ограничи разпространението на заболеваемостта между децата. То ще бъде преведено в изпълнение чрез заповеди от страна на представителите на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. 
Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Преустановяват се и свижданията в болниците. Затяга се контрола по филтрирането на болните деца в детските градини, както и на персонала.
От 12 януари (четвъртък) до 17 януари (вторник) включително се преустановяват присъствените учебни занятия и преминаване към онлайн обучение в домашна среда в училищата и университетите от Бургаска област, уточниха от областния пресцентър.
За периода 3 януари – 9 януари в областния център са достигнати стойности, наближаващи епидемични с регистрирани 426 случая при наблюдавано 10 процента от населението – 19 804 души. 
Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 5-14 г., , следвана от възрастова група 15-29 г., над 65 г. и най-ниска заболяемост при група 30-64 г.
Заболеваемостта от грип в някои райони на страната расте бързо. В Бургас вече обявиха епидемия. Растат доста данните и в други региони – Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Тази година вълната започва от Изток“. Това заяви на брифинг държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
По думите му данните за София в момента са сравнително ниски.
„Характерното за тазгодишната епидемия е, че започва седмица-две по-рано от други години. Грипът е много динамичен. Вероятно до две седмици ще има епидемия и в другите региони“, обясни Кунчев.
Той посочи, че грип тип В рядко има капацитета да предизвика епидемии.
„В София в момента няма проблем със свободни легла за децата в болниците, допълни Кунчев.
По думите му противоепидемичните мерки са съсредоточени предимно в дейността на лечебните заведения. 

Print Friendly, PDF & Email