20.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

БТА организира в Добрич конференцията „Граждани, обединени в кризите”

„Идването на украинските бежанци е най-пресният пример как може да бъде атакувана една криза”, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов при откриването в града вчера на конференцията „Български гласове за Европа: Граждани, обединени в кризите“, която БТА организира в рамките на инициативата си „Български гласове за Европа“ „В последните няколко месеца Добричка област, поради близостта си до границата, се оказа близо и до кризата, предизвикана от войната в Украйна. Какво се случи? Потърсихме държавата за помощ, да посочи правила, но все още не сме получили насоки” – добави Йорданов. Тое е категоричен, че благодарение на неправителствените организации, на БЧК и активни граждани, подали ръка на общината, кметската управа е успяла да намери решение за най-наболелите проблеми.
Кметът посочи като пример за ефективно взаимодействие с неправителствения сектор и създаването на първото социално предприятие в България – „Чудната градина“, което действа в добруджанскя град. Кметът пожела гласът на местната власт и на активните граждани да бъде чут от правителството и в Европейския съюз.
„Кризите са неизменна част от живота и затова се иска непрестанна подготвеност и това е единственото решение като отговор на всяка криза” – каза във видеообръщение генералният директор на БТА Кирил Вълчев при откриването на конференцията „Граждани, обединени в кризите: #БългарскиГласовеЗаЕвропа“, която БТА организира в Добрич вчера..
„Кризата ни показа, че имаме нужда от силни и социално отговорни държавни институции, които да подпомагат най-уязвимите групи от нашето общество. Трябва ни по-справедлива държава, която да помага на своите граждани тук и сега” – заяви в приветствие евродепутатът Цветелина Пенкова..
Тя допълни, че гражданите трябва да търсят отговорността и в себе си, тъй като всеки от нас може да допринесе за развитието на околните. „Пандемията ни показа, че единствено ако работим заедно, можем да постигнем резултати“, коментира евродепутатът и посочи общите инвестиции във ваксините срещу COVID-19 и Плана за възстановяване и устойчивост като примери за важни решения, до които страните членки на Европейския съюз са стигнали бързо и ефективно, благодарение на съвместните си усилия. 
Според Пенкова ковид кризата извади на преден план необходимостта от подобрения на социалния модел. Тя заяви, че докладът на Европейския парламент за Европейски план за действие в помощ на социалната икономика е приет в началото на април и вече е изпратен към Европейската комисия, която трябва да даде своето становище по предложенията.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email