16.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

БСП ще мисли бързо за правителство, ако на коалицията „БСП за България” бъде връчен мандат

„БСП и коалиция „БСП за България” продължават да спазват принципа, към който се придържат през последните 4 години – да сме в опозиция, да работим за свалянето на ГЕРБ от власт и за спирането на беззаконието в държавата” – каза в Добрич народният представител от БСП от Добричкия регион Мая Димитрова.
„Макар да има мнозинство в парламента, то е само по определени теми и трудно предвидимо” – каза тя..
„Това се потвърди още с неприемането на предложението ни да бъде наложен мораториум върху отдаването на концесии и продажбата на държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50 на сто държавно участие, защото правителството в оставка продължава да работи” – коментира Димитрова и добавя, че „БСП за България” ще внесе самостоятелно предложението си, но вече се пише, че и други партии ще внесат такова предложение”.
Осуетеното изслушване на министър Ананиев в парламента за състоянието на фискалния резерв към 31 март по въпрос на БСП, Димитрова определи като „добре режисиран сценарий“ на „ГЕРБ-СДС”.
„Колация „БСП за България” подкрепи предложението им за проверка за 10-годишен период, защото няма от какво да се притесняваме от участието ни в управлението” – обясни депутатът.
Тя заяви, че е трудно да е сама депутат от Добричкия регион, но ще продължи с парламентарната група да отстоява политиките и програмата на партията. „БСП за България” вече е внесла 6 предложения за закони в Парламента.
Едното е нов законопроект за възрастните хора, а останалите 5 са за изменения в законодателството, свързани с предвиденото в програмата на БСП за младите хора и семейства.
„На проведения миналата събота национален съвет на БСП с голямо мнозинство е решено, че партията ще подкрепи за втори мандат президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, само 9-има са се въздържали. БСП няма да подкрепи правителство, предложено от ГЕРБ, а подкрепа за втората политическа сила – „Има такъв народ”, ще има, но при определени условия, които са 5” – уточни Димитрова.
„Ако третият мандат за съставяне на правителство бъде връчен на „БСП за България”, в бърз порядък парламентарната група и Националният съвет ще вземат решение” -добави тя.
„Макар БСП да е втора политическа сила в област Добрич, не сме доволни от резултата от изборите на национално ниво. Тепърва ще се правят анализи, но сме наясно, че имахме една по-различна предизборна кампания с много ограничени срещи с хората. Ако все пак се стигне до предсрочни избори, БСП е в готовност да участва и очакваме по-добри резултати. Важното е да убедим хората, че не сме партия на статуквото, а сме партия действително с грижа за хората и ще направим всичко необходимо да имат по-добър живот” – каза Димитрова. До 30 април в град Добрич ще се проведе заседание на Общинския съвет на БСП, заедно със секретарите на основните партийни организации, за анализ на резултатите.ДТ

Print Friendly, PDF & Email