19.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Броят на заразените с COVID-19 рязко тръгна нагоре


Грешки във плана за ваксинацията на населението са причина за големия брой смъртни случаи у нас, 10 000 души загубиха живота си заради това, смята здравният министър Стойчо Кацаров

200 нови случая на заразени с коронавирус са регистирани в България през последното денонощие (вторник срещу сряда, бел. ред.), показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените с COVID-19 у нас от началото на пандемията вече е 424 079. Излекуваните са 398 335.
4 души са загубили битката с COVID-19 през последното денонощие. Общият брой на починалите е 18 203.
В 4 области няма регистрирани новозаразени – това са Видин, Габрово, Перник и Разград. 977 165 души у нас са със завършен ваксинационен цикъл.
Допуснати са големи грешки с ваксинацията на населението у нас в началото на годината. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров от трибуната в Народното събрание.
Малкият брой ваксини, осигурени в момент, в който е било благоприятно поставянето им преди нова пандемична вълна, е първата голяма грешка, според служебният здравен министър.
„Първата голяма грешка, допусната с Плана за ваксинация е с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини. По тази причина в началото на януари заради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините на Pfizer, България остава с много малко количество ваксини. Малко над 30 000 дози да поставени през месец януари у нас. Общо около 200 000 души са получили по една доза от ваксината до края на февруари“, посочи той.
Според него втората голяма грешка е свързана с избора на приоритети. „България не дава приоритет на хората над 60 години и хора с тежки заболявания, те са поставени в четвърта категория след социални работници, служители във ферми за норки и други“, Кацаров отчете, че това е голяма грешка, защото 80% от починалите от COVID-19 са хора на над 60 години.
Всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните, посочи Кацаров, защото с ваксинацията на възрастните хора се намалява рязко смъртността. Имунизацията на младите хора намалява разпространението на вируса, но така не се влияе върху смъртността, заяви още той.
Министърът обяви още, че според експерти втората грешка е коствала живота на 10 хил. души, починали по време на следващата вълна, която е преминала през март и април. Част от тези животи щяха да бъдат спасени, ако страната ни беше дала приоритет на възрастните хора, посочи Кацаров.
„България жертва възрастното поколение“, посочи здравният министър. „Имунизирахме предимно младите и активните хора в продължение на 5 месеца, а най-уязвимите групи бяха изоставени. Това се промени едва в края на месец май, добави Кацаров.
Като друга грешка Кацаров посочи недобрата логистика. „Организацията в началото е трудна, ясно е, че ще има пропуски и неща, които във времето трябва да се поправят, но те не бяха поправени. Едва през май месец осигурихме доставката на ваксини на личните лекари“.
За последната 2020 г. продължителността на живот в България е намаляла с година и половина. Това е „катастрофален резултат“, обяви Кацаров.

Print Friendly, PDF & Email