25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Броят на загиналите при руската атака в град Днепър достигна 40, 30 са в неизвестност

Междувременно ЕС и Украйна подписаха в понеделник Меморандум за разбирателство за пакета от помощи на стойност 18 милиарда евро за 2023 г.
Броят на загиналите след руска ракетна атака, при която беше поразена жилищна сграда в украинския град Днепър, нарасна на 40, а 30 души все още са в неизвестност, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.
Генадий Корбан от градската управа заяви в Телеграм, че 75 човека, включително 14 деца, са били ранени при удара в събота.
Украйна каза, че сградата е била улучена от руска ракета „Х-22“, срещу която украинската противовъздушна отбрана няма възможности за противодействие. Русия заяви, че при нейните ракетни удари в събота не са били вземани на прицел жилищни сгради.
Междувременно Европейският съюз и Украйна подписаха в понеделник Меморандум за разбирателство за пакета от помощи на стойност 18 милиарда евро за 2023 г., който беше обявен през миналия октомври, предаде Ройтерс.
„Украйна и ЕС току-що подписаха меморандум за разбирателство за предоставянето на 18 милиарда евро макрофинансова помощ“, написа премиерът Денис Шмихал в „Туитър“. 
Той благодари на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и нейния заместник Валдис Домбровскис за споразумението, като каза, че то ще „помогне на Украйна да продължи да поддържа макроикономическата стабилност в бъдеще“.
Европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис каза, че първата вноска от 3 милиарда евро ще бъде изпратена на Киев по-късно тази седмица. 
„Това ще помогне на Украйна да покрие належащите си нужди със стабилен поток от плащания през цялата година“, каза Домбровскис.
ЕС изчисли, че Украйна ще се нуждае от 3 до 4 милиарда евро на месец за покриване на основни нужди.

Print Friendly, PDF & Email