22.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Британците опразниха рафтовете на супермаркетите

Празните рафтове напоследък станаха обичайна гледка за британските супермаркети. След брекзит се оказа, че в Обединенито кралство не достигат шофьори на камиони, от което пострада зареждането на магазините и предизвика недостиг на горива. Снимка: dnes.bg

Милиони поданици на Кралството се оплакват, че не могат да си купят хранителни продукти, заради кризата с доставките
През уикенда британските супермаркети се сблъскаха с приток на купувачи, оставящи зад себе си празни рафтове. Всеки шести британец декларира, че „не може да купува основни хранителни продукти“, а един на всеки трима вече започва да купува коледни консумативи преди очаквания недостиг през зимата.
Снимки в медиите показват празни секции на някои супермаркети в Обединеното кралство, които вече не разполагат с месо, плодове и замразени храни, пише британският таблоид „Дейли Мейл“.
В събота сутринта рафтовете на магазините във Великобритания бяха празни и милиони купувачи казват, че не са могли да купят основни храни през последните две седмици, тъй като кризата във веригата на доставки във Великобритания продължава.
Според „Дейли Мейл“ са били разпродадени месните продукти, плодовете и замразените продукти, а в навечерието на празниците клиентите се презапасяват с тоалетна хартия и бутилирана вода.
Нови данни от Службата за национална статистика (СНС) показват, че приблизително един на всеки шест британци не е успял да купи основни хранителни продукти през последните две седмици, което е последният признак на паническо пазаруване във Великобритания.
Проучване сред 1000 потребители на The Grocer установи, че две трети от купувачите са притеснени и „много загрижени от потенциалния недостиг на храни и напитки преди Коледа.
За да си гарантират коледния обяд на 25 декември, стотици хиляди купувачи вече са резервирали коледната си доставка, а всеки трети купувач вече започва да се запасява с хранителни стоки.
Висши британски държавници заявиха, че обмислят да наемат войници за шофьори на камиони пред Коледа, за да предотвратят недостига на храни, докато Великобритания страда от поредица от кризи с хаотични скокове в цените на бензина и недостиг на камиони, предава „Фокус“.
На фона на страховете от недостиг на храна през следващите месеци и паническото пазаруване, водещо до празни рафтове на супермаркетите, много възрастни хора също не успяват да купят основни храни през последните две седмици. Според Службата за национална статистика това са около 17% от тях.
Един на всеки седем души във Великобритания не може да си купи гориво, тъй като опасенията относно недостига на бензин и трудностите при наемането на шофьори на камиони накараха шофьорите да се редят с часове за бензиностанции и бензиностанции за затваряне поради липса на доставки.

Print Friendly, PDF & Email