23.07.2024

Борисов предложи на „Фолксваген“ Кремиковци

Премиерът обеща държавна помощ, ВИП-статут на концерна като инвеститор, за да изберат България пред Турция

България не се е отказала от битката за новия завод на „Фолксваген“, казва премиерът Бойко Борисов за германския в. „Ханделсблат“.
В акцентите на изданието, публикувало избрани части от „писмените му заявления“, се споменава, че Борисов е обещал политика, благоприятна за бизнеса, и държавни субсидии. По-нататък се казва, че според него България е готова да изчерпи всички възможности за субсидии, като се съобразява със законодателствотото на ЕС:
„Българското правителство предложи при строго придържане към европейското законодателство максимални шансове за държавно подпомагане.“
„България е по-добро място от която и да било страна в региона, що се отнася до рисковете за инвестициите“, обяснява Борисов за изданието. Уверен е, че инвестиция на „Фолксваген“ ще е положителна за цяла Източна Европа, тъй като ще доведе до „синергия за всички държави в Източна Европа“, предава „Ханделсблат“ думите му с комбинация от цитати и преразказ.
Вестникът пише, че 60-годишният Борисов излага като основни предимства „от негова гледна точка“ конкурентната данъчна система, насърчаващите привлекателни за бизнеса предимства като държавни субсидии в комплекс с добра транспортна свързаност и „изгодни“ разходи за труд. „Постоянното подобряване на бизнес средата в сравнение с други страни в региона“ е „главно предимство на България“ заедно с данъчната система и нулевия данък върху дивидентите за такъв тип инвестиции, смята още той.

„Няма решение“ или „преговори с Турция“?

Думите на премиера предхождат месеца, в който трябва да бъде оповестено решението на германския концерн. По-рано тази година авторитетни германски издания започнаха да съобщават, че изборът – между България и Турция – е направен и за инвестицията за 1.5 млрд. евро е предпочетен Измир. „Фолксваген“ тогава обяви, че решение все още не е взето.
България предлага на „Фолксваген“ голям индустриален обект извън столицата София, в близост до летището на терен, който принадлежи на Първа инвестиционна банка и австрийската фирма за недвижими имоти Soravia. Проблеми като „замърсяването на пода от предишната металургична дейност“ (става въпрос за терена на „Кремиковци“) могат да се решат, твърди изданието. То цитира с такава оценка архитект и ръководител на бизнес, занимавал се с планиране на заводи на „Даймлер“, „Ауди“ и други. Имотът може да се санира и използва отново неограничено, обяснява той.

„Най-лоялният партньор“ с „добри връзки с Меркел“

Еуфорията на Борисов е голяма и той обещава да е „най-лоялният партньор на най-големия в света гигант на автомобилната индустрия“, пише „Ханделсблат“. Изпълнителният директор на „Аутомотив клъстър България“ Любомир Станиславов е цитиран с думите, че „ако „Фолксваген“ стане първият инвеститор от този род в нашата страна, ще получи почти сигурно ексклузивен статус“.
Изтъкната в статията е „добрата връзка“ с германсктия канцлер Ангела Меркел, поддържана от Борисов, чието правителство подкрепило избора на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. „България, една от най-бедните страни в ЕС, си е поставила за цел да продължи да развива автомобилната индустрия“, тъй като работещите в нея компании наемат 65 хил. служители и генерират 5.5 млрд. евро.
Същевременно „Ханделсблат“ отбелязва, че докато изграждането може да отнеме 18 месеца и всичко да стане бързо, сложната процедура за одобряване от българските регулатори може да отнеме между 180 и 210 дни, пише Дневник.

Снимка Асошейтед прес

Print Friendly, PDF & Email