04.10.2023

Борел отива в Пекин на 10 юли, Китай не знае

epa08964566 European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell speaks during a press conference following a meeting with EU Ministers of Foreign Affairs at the EU headquarters, in Brussels, Belgium, 25 January 2021. EPA/JOHN THYS / POOL

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще посети Пекин следващата седмица, съобщава „Ройтерс“.
Там той ще се срещне с китайския си колега, с който ще обсъди „стратегически въпроси“, като човешките права и войната на Русия в Украйна.
Борел ще пристигне в китайската столица на 10 юли и ще се срещне с китайския външен министър Цин Ган, заяви посланикът на ЕС в Пекин Хорхе Толедо на Световния форум за мир в Пекин.
Визитата идва в момент, когато Европа се опитва да намали рисковете, породени от близките ѝ икономически отношения с Китай – страна, която Брюксел определи като „икономически конкурент и системен съперник“.

Тя ще последва посещението на заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който тази седмица е в Пекин за разговори относно климата, биоразнообразието и опазването на околната среда. И двамата бяха отложили посещенията си в Китай през април след положителен тест за COVID-19.
Толедо посочи, че двете страни вероятно ще проведат два разговора лице в лице през септември – един във връзка с икономиката и търговията и друг по цифрови въпроси, преди срещата на върха на лидерите в края на годината.
„Искаме да се ангажираме с Китай, но се нуждаем от напредък, и то тази година“, обясни той.
Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин пък съобщи, че няма информация за посещението на Борел.

Print Friendly, PDF & Email